ÚOHS povolil sloučení prodejců stavebnin

Stavebniny Raab Karcher

Stavebniny Raab Karcher Zdroj: staviva.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil změnu vlastníka prodejen stavebnin Raab Karcher a Platforma v České republice. Celkem 53 prodejen od nadnárodního koncernu Saint-Gobain kupuje slovenská společnost In Group.

In Group slovenského podnikatele Pavla Kollára, který v Česku vlastní síť prodejen Stavmat Stavebniny, se ze čtyřky na českém trhu se stavebninami stane dvojkou co do počtu prodejen i tržeb.

ÚOHS posuzoval oblast prodeje a distribuce stavebních materiálů, vedl pouze zjednodušené řízení. Návrh na povolení fúze podala společnost RIPROAR Management, jejímž stoprocentním vlastníkem je In Group.

Raab Karcher má v Česku 50 prodejen ve všech krajích. Platforma, která je také součástí koncernu Saint-Gobain, provozuje dva obchody v Praze a jeden v Ostravě. Stavmat Stavebniny nabízí zboží v 21 prodejnách.

„Očekáváme, že smlouva o prodeji vejde v účinnost a společnost IN GROUP fakticky převezme naši společnost na počátku roku 2016,“ uvedl v oznámení na webu staviva.cz obchodní a provozní ředitel Saint-Gobain Building Construction Libor Sonnewend.

Tržní podíl Saint-Gobain v distribuci stavebnin v Česku je kolem sedmi procent. Roční obrat tuzemských obchodů Raab Karcher je zhruba 90 milionů eur (2,4 miliardy korun).