ÚOHS zrušil milionový tendr ministerstva obrany na pronájem tiskáren

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tereza Capkova

Ministerstvo obrany nepostupovalo transparentně ve třicetimilionovém tendru na centralizaci tiskových služeb. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proto výběrové řízení zrušil. Rozhodnutí je pravomocné, ministerstvo se proti němu neodvolalo.

Podle ÚOHS bylo v tendru několik chyb. Týkaly se i způsobu vypsání zakázky a určení počtu tiskáren, které měly firmy ministerstvu pronajmout. Chyby v zadávací dokumentaci mohly ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Nabídky firem také kvůli chybám v zadávací dokumentaci nebyly vzájemně porovnatelné.

Netransparentní byla údajně i hodnotící kritéria týkající se ceny zakázky. „Způsob stanovení hodnotících subkritérii mohl vést k tomu, že by v konečném hodnocení nemusela být vybrána nabídka s celkovou nejnižší nabídkovou cenou,“ uvedl ÚOHS.

Ministerstvo zakázku vypsalo v březnu. Na antimonopolní úřad se obrátily dvě firmy, Xerox Czech republic ale svoje podání stáhl. ÚOHS se dál případem zabýval na základě podnětu konkurenční Janus spol. s r.o.

Předpokládaná hodnota zakázky je 33,8 milionu korun bez DPH. Zakázka měla skončit v roce 2016. Jejím předmětem je například pronájem tiskáren, jejich správa a další služby. Ministerstvo může tendr vypsat znovu, zadávací dokumentaci ale musí opravit.