V Praze od pátku citelně podraží jízdné

Zdroj: ctk

Praha od pátku zdraží jednorázové jízdenky MHD o šest korun. Zároveň se prodlouží platnost jízdenek a budou přestupní. Ceny dlouhodobých kuponů se nezmění. Od začátku července budou také nově zdarma jezdit děti do 15 let a důchodci od 65 roků. Víc zaplatí řidiči, kteří jsou zvyklí nechávat auto na některém ze záchytných parkovišť P+R.

Cena nepřestupní jízdenky, která dosud stála 18 korun, se zvýší na 24 korun a přestupní jízdenka podraží z 26 korun na 32 korun. Cestující však na ně budou moci jezdit déle a s dosud nepřestupní jízdenkou budou moci přestoupit. U jednotlivého jízdného se prodlouží časová platnosti z 20 na 30 minut, respektive ze 75 na 90 minut. Zdražení se dotkne i celodenních jízdenek. Cena vzroste ze 100 na 110 korun.

Od 1. července zároveň vstoupí v platnost předvolební slib politiků, že budou pražskou MHD jezdit zdarma děti do 15 let a senioři od 65 let. Dosud mohli městskou hromadnou dopravou v metropoli jezdit bezplatně pouze děti do deseti let a důchodci nad 70 let.

Aby mohli Pražané, kteří spadají do těchto věkových hranic, využívat bezplatné jízdné, musí si pořídit kartu opencard. Vydávána bude na šest let a zákazník za ni zaplatí poplatek 120 korun. Těm, kteří si již zakoupili předplatní jízdenky, bude nevyužitá částka vrácena.

DP bude staré jízdenky vykupovat až do konce roku

Papírové jízdenky v původních hodnotách 18 a 26 korun bude dopravní podnik do konce roku vykupovat. „Vrátit je cestující mohou na centrální pražské adrese v ulici Na Bojišti na přepážce číslo devět,“ řekla mluvčí firmy Ilona Vysoudilová.

Podle dřívějších informací z magistrátu se předplatné, které si lidé zajistí přes kartu opencard, nezvýší až do roku 2014, tedy do konce volebního období.

Cena P+R parkovišť stoupne o sto procent, parkování bude za dvacet korun

Od začátku letních prázdnin se o 100 procent zvýší cena vytížených parkovišť P+R. Lidé, kteří nechávají auto na záchytných parkovacích místech na okrajích Prahy, zaplatí místo deseti korun za den dvacetikorunu. Zároveň skončí i možnost zakoupit si zvýhodněnou jízdenku na MHD. Dosud stálo zpáteční jízdné 40 korun, celodenní 80 korun.

„Kapacita parkovišť je nedostatečná, už od rána jsou všechna místa beznadějně plná. Není proto důvod parkování zvýhodňovat,“ řekl Filip Drápal ze společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje MHD. Loni využilo parkoviště P+R více než 933.000 řidičů, což je podle Drápala oproti roku 2005 dvojnásobný počet.