Ve Středozemí mohou vymřít desítky druhů ryb

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vědci se každoročně snaží určit, zda jsou různé rybí druhy ohroženy rybolovem či zda jsou jejich počty dostatečné. Ke stavu 64 procent druhů ryb ve vodách Evropské unie letos chybí spolehlivé informace, uvádí organizace Pew Environment Group. V případě druhů, k nimž jsou data k dispozici, je podle ochranářů 63 procent přeloveno. Celosvětově to přitom platí o 28 procentech druhů.

Obzvlášť kritická je situace ve Středozemním moři, kde se obětí nadměrného rybolovu stalo dokonce 82 procent
druhů. Podle letošní studie Mezinárodní unie pro ochranu přírody mohou ze Středozemního moře do několika málo let zmizet až čtyři desítky rybích druhů. Vymření hrozí například mnohým žralokům a rejnokům. Nepoškozuje je pouze nadměrný rybolov, ale také znečištění vod a ztráta přirozeného prostředí.

Zpráva upozorňuje především na problém komerčního odchytu tuňáka modroploutvého. „Stav jeho populace ve Středomoří a východním Atlantiku je obzvlášť znepokojivý,“ uvádí.

Světové oblasti mořského rybolovuSvětové oblasti mořského rybolovu | FAO

Podle materiálu mohou za prudký pokles schopnosti tohoto druhu čtyři desítky let nadměrného rybolovu. Část ekologů proto žádá, aby byl lov tuňáka modroploutvého pozastaven.

Zhruba osmdesát procent výlovků této ryby ze Středozemního moře a Atlantiku přitom končí na talířích japonských milovníků suši. Na celosvětovém rybím trhu v Tokiu letos také při prodeji tuňáka modroploutvého padl cenový rekord.
Stavy této ryby bedlivě sledují vědci a ochranáři i jinde ve světě. Národní úřad pro oceány a ovzduší, který dohlíží na americký rybolov, letos rozhodl, že ho nezařadí na listinu ohrožených druhů. Po jeho ochraně tímto způsobem volala část odborníků, podle nichž k už tak tíživé situaci obří ryby přispěla ropná havárie v Mexickém zálivu.

Intenzita rybolovuIntenzita rybolovu | trashpath.org

„Ohledně statusu tuňáka modroploutvého zůstáváme znepokojeni jak z hlediska dodržování rybářských kvót, tak kvůli případným dopadům úniku ropy z plošiny Deeoproti pwater Horizon,“ dodal však úřad. Jeho pracovníci situaci znovu zhodnotí na počátku roku 2013, kdy bude k dispozici více informací o vlivu nehody na mořský život.

Kvůli odchytu ceněných ryb ale hynou i „nevinné“ oběti. Zmíněná studie Mezinárodní unie pro ochranu přírody ostře kritizuje používání vlečných sítí, které vede i k masovému zabíjení mořských živočichů bez jakéhokoli komerčního užitku.
Její autoři také upozorňují na to, že problémem je nedostatek informací o životě ve Středozemním moři a nabádají k dalšímu výzkumu.

Propad zásob atlantské treskyPropad zásob atlantské tresky | Millenium Ecosystems Assessment

Miliardové ztráty z přelovení

Už letošní kvóty pro odchyt ryb v Severním moři převyšovaly vědecká doporučení o jedenáct procent, v případě Irského moře a vod západně od Skotska šlo dokonce o 42 procent, uvádí organizace Pew Environment Group. Část ochranářů tvrdí, že nadměrný rybolov připravuje o zisky samotné rybáře. Irská organizace Irish Wildlife Trust zaslala před unijním jednáním o kvótách rybolovu ministrovi zemědělství Simonu Coveneymu výzvu, ve které cituje Světovou banku, podle jejíchž odhadů globální ekonomika přichází kvůli přílišnému lovu ryb každoročně o padesát miliard dolarů.

Zvyšování rybolovných kvót ohrožuje i samotné rybáře, varují ekologové

Pravidla pro rybolov na následující rok, na nichž se o víkendu dohodli ministři zemědělství Evropské unie, vyvolala pobouření ochránců přírody. Politici podle nich ignorují doporučení vědců, kteří už delší dobu brojí proti nadměrnému rybolovu. S dohodou nejsou spokojeni ani někteří rybáři. Ministři však tvrdí, že je vyváženým kompromisem mezi zájmy rybářů a ekologů.

Ochranáři se sice mohou radovat, že se podařilo protlačit úplný zákaz lovu tresek obecných západně od Skotska, ale v Irském moři se v příštím roce oproti letošku sníží jen o čtvrtinu. Na území mezi Švédskem a Dánskem pak o třicet procent. Na některých místech se naopak kvóty pro lov tresek zvyšují.

Odhadované ztráty způsobené komerčnímu rybolovu ve státě LouisianaOdhadované ztráty způsobené komerčnímu rybolovu ve státě Louisiana | atlantic.com

Ve vodách západně od Skotska navíc razantně stoupne nejvyšší možný počet ulovených tresek jednoskrvnných, letošku se ztrojnásobí. Velký nárůst nastal také u sleďů. „Doufám, že naši rybáři budou spokojení vzhledem k tomu, že u mnoha druhů nastalo zvýšení,“ shrnula dohodu eurokomisařka pro rybolov Maria Damanakiová. „Kvóty umožňují hledět irské rybářské flotile do roku 2012 s optimismem,“ dodal irský ministr Simon Coveney a v podobném duchu reagovala i Velká Británie.

Podle organizace Oceana konečná úmluva nechává kvóty dvacet procent nad úrovní, kterou doporučila Evropská komise. „Tento krátkodobý přístup povede ke zhoršení nejen stavu rybí populace, ale také ziskovosti rybolovného sektoru a životaschopnosti rybářské komunity,“ varoval výkonný šéf evropské pobočky organizace Xavier Pastor.
Podle předběžné analýzy Oceany schválená omezení ignorují 41 procent limitů výlovu, které z hlediska udržitelnosti navrhovali vědci. Další ochranáři poukazují, že dohoda o kvótách je v rozporu s letos odsouhlasenými cíli reformy společné rybolovné politiky.

Největší restrikcí pro rybáře bude omezení počtu dnů, které mohou strávit na moři, není však tak radikální, jak původně navrhovala Evropská komise. Velká Británie odhaduje, že rybolov se sníží zhruba o 15 až 25 procent, přesná čísla budou až za několik týdnů. „Je to tvrdá rána pro naši rybářskou flotilu, jež bude kvůli těmto bezdůvodným krácením zápasit o zachování hospodářské životaschopnosti,“ uvedl šéf Skotské rybářské federace Bertie Armstrong.