Velikonoce budou na lihu. Prodej tvrdého alkoholu rychle roste

Alkohol

Alkohol Zdroj: Profimedia

alkohol
Zákaz platí pro všechny obchody, restaurace, hotely i internetový prodej, dosud byl zakázán prodej jen ve stáncích. Zákaz se zpřísnil i v obsahu alkoholu, dosud platil jen pro třicetiprocentní lihoviny a silnější. Prodávat se nesmějí ani míchané nápoje z lihovin. Tvrdý alkohol se nebude podávat ani na palubě letadel národního leteckého dopravce. (Foto ČTK)
St. Nicolaus míří na český trhs alkoholem v minibalení
Páteční mejdan? Už čtyři promile alkoholu vás mohou zabít
5
Fotogalerie

Prodej tvrdého alkoholu před Velikonocemi roste o desítky procent. Češi mají podle ústecké likérky největší zájem o vaječné likéry, vodku a tuzemáky. Odbyt před jarními svátky je letos větší než v loňském roce, řekl Martin Jonáš, mluvčí Palírny U Zeleného stromu, druhé největší likérky v Česku.

Vaječných likérů lidé koupí před Velikonocemi podle ředitele firmy Pavla Kadlece pětkrát více než obvykle. Několikanásobně vyšší jsou také prodeje vodky, tuzemáků či Staré myslivecké. Alkohol slouží často jako výslužka pro plnoleté koledníky.

"U všech tradičních velikonočních lihovin jsme letos prodali více než v prvním čtvrtletí 2016. Například prodeje Hanácké vodky letos v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než 70 procent, tuzemáku o 35 procent a Staré myslivecké o desetinu," uvedl Kadlec.

Nárůst podle ředitele souvisí s lepší ekonomickou situací a výrazným růstem mezd lidí od začátku roku. "Pociťujeme, že mezi lidmi je více peněz, za které si kupují mimo jiné i více kvalitnějších lihovin. Proto očekáváme za celý letošní rok růst našich prodejů o desetinu," řekl Kadlec.

Loni likérka s pětisetletou tradicí zvýšila tržby o čtyři procenta na 1,4 miliardy korun. Letos plánuje růst o deset procent na 1,55 miliardy korun. V loňském roce dosáhla likérka podle předběžných výsledků zisku 22 milionů korun.