Velká pardubická rozdělí pět milionů korun, v kvalifikacích se prémie zvýšily

Velká pardubická - ilustrační foto

Velká pardubická - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Už tuto neděli se na dostihovém závodišti v Pardubicích uskuteční tradiční Velká pardubická, jeden z nejslavnějších dostihů na evropském kontinentu. Dotace dostihu zůstává pro tento rok neměnná. Poběží se celkem o pět milionů korun. Slavný závod se koná už po 125. Ale teprve v posledních 24 letech finanční odměny pro účastníky závodu výrazně stouply. Ještě v roce 1991 se závodilo o 500 tisíc korun. Částka pět milionů korun zůstává stejná třetí rok po sobě.

Finanční prémie jsou ale určeny jen sedmi nejrychlejším. Vítěz získá dva miliony korun, sedmý v pořadí 150 tisíc korun.
Nárůst dotace v minulých letech souvisel s generálním sponzorem akce, kterým je od roku 1995 Česká pojišťovna.

Ta za posledních 20 let investovala do tohoto dostihu přes sto milionů korun. Finanční odměny se zvýšily alespoň v kvalifikacích na Velkou pardubickou, a to o sto tisíc korun. Letos se tak v každé ze čtyř kvalifikací závodilo o 400 tisíc korun.

Dotace Velké pardubickéDotace Velké pardubické | E15

Cena vstupenek na Velkou pardubickou se rovněž neměnila. Nejlevnější místa k stání jsou k mání za 190 korun, místa na tribuně stojí od 200 do 3600 korun. Očekává se opět návštěva kolem 20 tisíc diváků. Již v polovině září byla všechna místa k sezení téměř vyprodaná, k dispozici je stále dostatek vstupenek na místa k stání.

Závod je svátkem i pro sázkaře, i když na dostih nelze vsadit v „běžných“ sázkových kancelářích. Ty mají jen licenci ministerstva financí, pro dostihové sázky je třeba licence ministerstva zemědělství. V Česku se na dostihy zaměřuje jen sázková kancelář Betino. Loni přijala na Velkou pardubickou rekordní objem sázek ve výši 6,745 milionu korun, což je asi čtvrtina celkového ročního objemu dostihových sázek.

¨