Videoher se prodalo za 2,44 miliardy korun, tržby vzrostly o desetinu

Xbox 360, herní konzole

Xbox 360, herní konzole Zdroj: profimedia.cz

Celkový obrat za prodej videoher a herních konzolí loni meziročně vzrostl o více než desetinu na 2,44 miliardy korun. Informovala o tom dnes Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky.

„Nově publikovaná čísla dokazují, že segment videoher patří v ČR a SR mezi nejrychleji rostoucí odvětví zábavního průmyslu. Trh se vzpamatoval ze stagnace, kterou zažil v roce 2011,“ uvedla asociace. Do statistik jsou započítány obraty z prodeje her pro osobní počítače, herní konzole PlayStation 3, Wii, Wii U a Xbox 360 a kapesní konzole 3DS, DSi, PSP a PS Vita. Výsledek zahrnuje i prodeje samotných herních zařízení s výjimkou PC.

Samotné videohry se na celkovém obratu herního trhu podílejí přibližně třetinou. Mezi nejúspěšnější tituly loňského roku patří akční hra Diablo III, online hra Guild Wars 2, historická akční hra Assassin's Creed III, fotbalová simulace FIFA 13 a hry pro celou rodinu jako Wonderbook: Book of Spells nebo Kinect: Star Wars.

„Zajímavý růst očekáváme ale i v letošním roce, ve kterém je očekáván příchod další generace populárních konzolí PlayStation a Xbox,“ uvedl prezident asociace Dušan Benža.

Asociace je občanským sdružením, které sdružuje největší společnosti z řad importérů a distributorů interaktivního softwaru působící v České republice a na Slovensku.