Vnitro plánuje dotovat Českou poštu. Chce tak omezit rušení poboček

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Rasch Jan/Euro

Ministr vnitra Milan Chovanec opět vytáhl do boje proti rušení poštovních poboček. Jejich zániku chce zabránit 300milionovou dotací, kterou by měl stát příští rok poslat České poště. Částka má postupně vzrůst až na 900 milionů korun ročně. Pobočky by mohly také fungovat na bázi franšízy jako v Německu.

„Stát dotuje veřejné zdravotnictví či dopravu. Pošta je mnohdy v těch venkovských oblastech poslední vyslanec státu. Nemůžeme si dovolit z těch 3300 poboček jich zavřít například na úroveň 2100, kterou stanovuje Český telekomunikační úřad jako minimum,“ prohlásil Chovanec v České televizi.

Šéf vnitra zároveň připustil, že některé nevytížené pobočky pošty po dohodě se samosprávou zavřeny budou, mělo by se však jednat jen o jednotky až desítky případů. Uzavírání poboček chce předcházet i franšízinkem, tedy provozováním pošty někým jiným, kdo k tomu dostane licenci.

Například v Německu tak podle něj funguje sto procent poboček pošty, v Česku to není ani půl procenta pošt. O změnách v pobočkové síti České pošty chce prý Chovanec diskutovat s obcemi, ale také s řetězcem družstevních prodejen COOP, který má na českém venkově stále rozsáhlou síť prodejen.