Voda podraží o tři procenta. Vodohospodáři čekali větší skok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Vodné a stočné v České republice podraží v roce 2014 přibližně o tři procenta. Původně vodohospodáři přepokládali zdražení o pět procent. Ceny vody se v příštím roce zvýší meziročně méně, než tomu bylo na počátku letošního roku, kdy zdražila v průměru o sedm procent.

Z přehledu deseti největších vodárenských společností, které působí v České republice, vyplývá, že žádná nezdraží o více než pět procent. „U většiny se pohybuje zvýšení cen mezi dvěma až třemi procenty a některé společnosti budou v příštím roce dodávat a čistit vodu za stejné ceny jako letos,“ sdělil předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) František Barák.

Například společnost Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí chystá zvýšení cen vodného o 2,4 procenta a stočného o dvě procenta. „Úpravy cen jsou především nutností pro zdárné plnění dlouhodobého plánu financování obnovy infrastrukturního majetku,“ konstatoval předseda představenstva společnosti Bohuslav Vaňous.

Vodohospodářské společnosti z ročních tržeb za vodné a stočné ve výši zhruba 27 miliard korun odvádějí podle Baráka státu téměř 35 procent na daních a poplatcích za čerpání podzemní a povrchové vody. Další stovky milionů ročně platí vodárny městům a obcím například za zábory veřejných prostranství, za uzávěry komunikací při opravách, rekonstrukcích a výstavbě vodovodních a kanalizačních řadů. „I tyto stamiliony jsou také součástí ceny vodného a stočného,“ uvedl Barák.

Dodal, že do cen vody se také promítají náklady na odvádění srážkových vod. „Vodu, která se nevsákne do půdy, musí totiž vodohospodářské společnosti odvést a vyčistit,“ upozornil Barák.