Výrobce domácích spotřebičů Fagor je v konkurzu, firmě zlomila vaz krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Světoznámý výrobce bílé techniky Fagor Electrodomésticos skončil v konkurzu. Hlavním problémem padesát let fungující firmy je krize, která způsobila propad tržeb. Pátý největší výrobce domácích "pomocníků" na světě momentálně není schopen splácet dluhy. Firmě nyní začíná běžet lhůta na dohodu o restrukturalizaci dluhu s věřiteli.

Společnost má teď čtyři měsíce na to, aby se pokusila dosáhnout dohody o restrukturalizaci dluhu s věřiteli. Firma přesnou výši svého dluhu nesdělila, média však odhadují, že se pohybuje kolem 800 milionů eur (20,5 miliardy korun).

Fagor má nyní zhruba 11 tisíc zaměstnanců. Agentura AP uvedla, že tržby se firmě od roku 2007 snížily asi o 37 procent.

Skupina Fagor je součástí největšího družstevního seskupení na světě MCC (Mondragón Corporación Cooperativa), které má více než 85 tisíc členů. Sdružení je zároveň jednou z největších podnikatelských skupin Španělska. Firma své výrobky prodává ve více než 100 zemí, včetně České republiky, kde působí od roku 1994.

Fagor je na trhu více než 50 let. Vedoucí postavení má ve Španělsku a Francii, výrobní závody pak ve Španělsku, Francii, Itálii, Polsku, Maroku a Číně. Na Evropském trhu má podíl zhruba šest procent a ročně vyrobí přes sedm milionů elektrických spotřebičů.