Výrobce obuvi Prabos nabízí další podíl ve firmě, tentokrát malým investorům

Prabos

Prabos Zdroj: Profimedia.cz

Prabos
2
Fotogalerie

Český výrobce obuvi, společnost Prabos plus, si oblíbil financování prostřednictvím akciových úpisů. Podle informací deníku E15 se obuvníci ze Slavičína rozhodli od 11. června zpřístupnit své cenné papíry na RM-Systému. Před měsícem se přitom jejich podíly začaly obchodovat na novém trhu pražské burzy Start.

„Již před vstupem na Start jsme cítili velký zájem o akcie ze strany menších investorů, pro které byla minimální investice 250 tisíc korun příliš vysoká,“ odůvodnil tento krok šéf firmy Jaroslav Palát.

Prabosu se tak před měsícem podařilo prodat pětiprocentní podíl ve firmě představující přes 55 tisíc akcií o hodnotě 22,3 milionu korun. Palát už tehdy tvrdil, že je rozhodnut nabídnout zbývající akcie do maximální výše 15procentního podílu, což jeho nynější nabídce dává při ceně 400 korun za akcii cenovku 38 milionů korun.

Vstup na druhý akciový trh je údajně motivován vyšším zájmem o akcie ze strany drobnějších investorů z řad finančních institucí i fyzických osob, které poptávaly hlavně investování v nižších částkách a obchodování na denní bázi.

„Předpokládáme, že o akcie Prabosu jakožto předního domácího výrobce pracovní obuvi bude mezi investory dále zájem,“ tvrdí vedoucí oddělení sales Fio banky David Lamač.

Prabos v tomto ohledu podnikl potřebné kroky i na Startu, kde se bude s jeho akciemi obchodovat v aukčním systému Xetra s menšími loty. Ty budou sníženy ze 625 kusů akcií na na 125, což by mělo titulu přinést vyšší likviditu i lepší cenotvorbu.

„V prvním kole úpisu byly akcie upsány s významným diskontem téměř 26 procent. Očekávám, že si nyní cena akcie začne žít svým vlastním životem a pozvolna poroste k naší doporučené ceně 538 korun,“ vysvětlil František Bostl, ředitel poradenské společnosti STARTEEPO, která je IPO manažerem Prabosu.