Místo makléřů roboti. Technologie obrátí realitní byznys naruby

Průnik nových technologií do realit napomáhá nástup nových generací. (ilustrační foto)

Průnik nových technologií do realit napomáhá nástup nových generací. (ilustrační foto) Zdroj: Notino

Developer Skanska Property patří mezi průkopníky v užívání aplikací v kancelářských budovách. Na snímku administrativní centrum Corso Court v Praze-Karlíně.
Uživatelé kancelářských budov získají díky aplikacím přístup k řadě služeb. (ilustrační foto)
V retailu jako první používaly nové technologie obchodní centra. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Realitní byznys je díky nástupu nových technologií na počátku epochální změny. Některé profese závislé na obchodech s nemovitostmi můžou zcela zaniknout.

Podobně jako vtrhly nové technologie do bankovnictví v podobě takzvaného fintechu, začíná velká změna v nemovitostech. V tomto případě se nový trend jmenuje proptech. Změní se způsob přípravy staveb, užívání budov i oceňování realit. První proptechové start-upy již vznikají i v České republice.

„Je to revoluce, která si plíživě podmaňuje celý nemovitostní trh a která se nezastaví. Proptech se dotkne každé činnosti, segmentu i profese v rámci nemovitostního odvětví. Klíčový vliv bude mít ovšem proptech na profese spojené se stavbou a se správou nemovitosti a na poradenskou činnost v oblasti nemovitostí,“ řekl Jaroslav Kaizr, specialista na komerční nemovitosti z poradenské společnosti Savills.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!