Výrobci Bohemia Chipsů se dařilo nejméně za pět let

Bohemia Chips

Bohemia Chips Zdroj: Repro Strategie

Bramborové lupínky Bohemia Chips sice patří u Čechů k nejoblíbenějším, ani to ale jejich výrobci, společnosti Intersnack, nepomohlo loni k lepším výsledkům. Konsolidované roční tržby firmě klesly potřetí za sebou, a to osm procent na 1,37 miliardy. Čistý zisk se snížil dokonce o dvě pětiny na 77,1 milionu korun.

U obou ukazatelů se jedná o nejnižší čísla od roku 2009 poté, co firma pohltila další menší výrobce Canto Hradec Králové a Perri Crisps & Snacks Třemošná. „Stagnaci na domácím trhu a mírné snížení exportu očekává firma i v letošním roce,“ uvedl předseda představenstva Intersnacku Lubomír Chvalovský.

Stagnace a v některých případech i pokles se netýkaly jen Česka, ale i zemí, do kterých se chipsy či tyčinky firmy se dvěma výrobními závody v Choustníku a Hradci Králové exportují. Tuzemské tržby výrobce brambůrků loni klesly o 7,4 procenta na 1,02 miliardy korun, hodnota exportu pak o deset procent na 354 milionů korun. Další rok po sobě se snížil i průměrný počet zaměstnanců, nyní o dvě procenta a pohybuje se nad třemi stovkami.

Intersnack je nástupcem akciové společnosti Bohemia Chips, která vznikla v roce 1991. Tehdy firma navázala na výrobu bramborových lupínků této značky spuštěné v osmdesátých letech v tehdejším JZD Choustník. Kromě výroby chipsů a tyčinek se nyní společnost Intersnack zabývá i výrobou snacků, tortill, křupek, preclíků a oříšků. Jediným majitelem firmy je nizozemská společnost Intersnack International B. V. se sídlem v Arnhemu.