Vysloužilé elektro už neuniká do „šedé zóny“, sběr bude opět rekordní

Sběr elektroodpadu

Sběr elektroodpadu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Tormale; Wikimedia

Dosavadní výsledky zpětného odběru starých spotřebičů v České republice nasvědčují tomu, že loňský historický rekord by mohl padnout. Jen sběrnými místy kolektivního systému Elektrowin prošlo v roce 2014 necelých 30 tisíc tun starého elektra. Letos se stejné množství podařilo vysbírat už do konce října. Pro porovnání – za stejné období loňského roku to bylo něco málo přes 25 tisíc tun.

„Nepopiratelnou zásluhu na letošních výsledcích má zpřísněný legislativní rámec vytvořený březnovou vyhláškou ministra životního prostředí,“ uvedl šéf Elektrowinu Roman Tvrzník.

Vyhláška zamezila většině úniků vysloužilého elektra do „šedé zóny“ prostřednictvím sběren kovů. Těm zákon sice už dříve zakazoval elektro vykupovat, ale teprve zákaz hotovostních plateb a následné přísné kontroly tuto praxi skutečně pomohly vymýtit.

sebrané spotřebičesebrané spotřebiče | Elektrowin

Část vyřazených spotřebičů ovšem letos skončila mimo recyklační linky zcela v souladu se zákonem. „Stále více lidí se zapojuje do projektu Jsem zpět, který umožňuje nabídnout k dalšímu použití spotřebiče, jichž se lidé chtějí zbavit, přitom jsou ale stále funkční a mohou po odborném posouzení dále sloužit potřebným, aniž by museli cokoli zaplatit,“ vysvětlila ředitelka zákaznického oddělení Elektrowinu Taťána Modlová.

Pilotní fáze projektu začala už na sklonku loňského roku, kdy Elektrowin zprostředkoval nabídku prvních použitých spotřebičů s garancí neziskovým organizacím. První, kdo tuto nabídku využil, byl Fond ohrožených dětí. Spotřebiče putovaly do některých jeho Klokánků, kde slouží při úklidu nebo vaření.

„Zásadní podmínkou je, aby darované elektro nebylo zneužito k obchodní činnosti,“ zdůrazňuje Modlová. Pak je mohou příjemci získat zcela bezplatně. Teprve až definitivně doslouží, předají je k recyklaci. Dárcovství usnadňuje formulář na webu projektu, přes který lze nabídnout starý spotřebič. Servisní technik podle něj posoudí vyplněné parametry zařízení, a pokud vyhovuje, přijede si pro něj rovnou k dárci domů.

Nové kvóty přitvrdí požadavky

Zvyšování počtu spotřebičů odevzdaných k recyklaci má zásadní význam i pro plnění závazků České republiky vůči Evropské unii. Zatím plníme a dokonce překračujeme požadavek evropské směrnice, podle kterého se musí v každé členské zemi ročně vysbírat nejméně čtyři kilogramy na každého obyvatele.

Už příští rok ale vstoupí v platnost nový způsob výpočtu těchto kvót. Česko bude muset zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá 40 procentům hmotnosti prodaných nových spotřebičů průměrně za tři roky zpětně. Ročně se u nás prodá zhruba 175 tisíc tun elektra, každý bychom tedy měli odevzdat k recyklaci něco přes sedm kilo.