Vzniká druhá největší „kabelovka“ v USA: Charter kupuje rivala TWC za 55 miliard dolarů

dodávka Charter Communications

dodávka Charter Communications Zdroj: Dwight Burdette, CC BY SA 3.0, wiki

Americká společnost Charter Communications se dohodla na koupi většího rivala Time Warner Cable (TWC) za 55,3 miliardy dolarů (1,4 bilionu korun). Transakcí vznikne jeden z největších provozovatelů kabelové televize v USA. O TWC měl v minulost zájem i největší hráč na americkém trhu, kabelový operátor Comcast Corporation. Plány na spojení ale v dubnu opustil.

Charter nabídl za každou akcii TWC zaplatit 100 dolarů v hotovosti a zbytek uhradit akciemi nové mateřské společnosti. Nabídka tak v úhrnu ohodnocuje každou akcii TWC na více než 195 dolarů. Celkově obě firmy ohodnotily TWC na 78,7 miliardy dolarů.

Nový sloučený operátor bude mít skoro 24 milionů zákazníků. Byl by tak druhý za společností Comcast, která má kolem 27 milionů uživatelů. Comcast plány na převzetí svého hlavního konkurenta TWS v dubnu zrušil poté, co narazil na námitky regulátorů.

Zájem o koupi TWC měla i skupina Altice francouzského miliardáře Patricka Drahiho, která se pomocí jiné transakce chystá vstoupit na americký trh. O fúzi s TWC jednala minulý týden, napsala agentura Bloomberg.