Wal-Martu potěšil akcionáře, vykázal nečekaně dobré čtvrtletní výsledky

Wal-Mart

Wal-Mart Zdroj: Jared C. Benedict, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čistý zisk americké společnosti Wal-Mart Stores, největšího maloobchodního řetězce světa, ve druhém čtvrtletí stoupl o deset procent na 3,77 miliardy dolarů (90 miliard korun). Společnost svými výsledky překonala očekávání analytiků. Ke zlepšení výsledků přispěl nárůst tržeb přes internet i růst srovnatelných výnosů v amerických prodejnách.

Celkové tržby se zvýšily o 0,5 procenta na 120,85 miliardy USD (2,9 bilionu korun). Obrat amerických prodejen otevřených nejméně rok stoupl o 1,6 procenta a zvýšil se osmé čtvrtletí po sobě. Analytici odhadovali u tohoto ukazatele zlepšení o jedno procento.

Akcie Wal-Martu reagovaly na výsledkovou zprávu před oficiálním otevřením newyorské burzy vzestupem o téměř pět procent. Od počátku roku jejich kurz vzrostl o 19 procent.

Wal-Mart letos oznámil, že během dvou let vyčlení ke zvýšení nástupních mezd na deset dolarů za hodinu asi 2,7 miliardy dolarů. Tato investice už podle firmy vedla ke zlepšení čistoty v prodejnách, rychlejšímu odbavování u pokladen a zlepšení služeb pro zákazníky.