Za doručený balík poště zaplatíme i kartou. Všichni balíkaři dostanou čtečky

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Česká pošta chystá poměrně převratnou novinku v balíkových službách. Do konce letošního listopadu plánuje vybavit 20 svých dep přístroji PDA. Celkem tyto multifunkční terminály postupně dostane všech zhruba 1300 balíkových doručovatelů v republice. Tendr na dodávku PDA za 45 milionů korun vyhrála společnost Ingenico. Komfort ze služby získá doručovatel i zákazník. Ještě letos by za balík mohl pohodlně zaplatit platební kartou. Kdy poprvé, pošta tají.

„Soutěže na dodávku přístrojů PDA se zúčastnily tři uchazeči. S vítěznou firmou Ingenico jsme uzavřeli rámcovou smlouvu. Na jejím základě můžeme nakoupit tolik přístrojů, kolik budeme potřebovat. Cena však nesmí přesáhnout 45 milionů korun. Jedno PDA vychází na 27 tisíc korun,“ řekla E15.cz mluvčí pošty Marta Selicharová.

Pro zákazníky bude nejpříjemnější novinkou vybavení PDA modulem na akceptaci platebních karet. „Možnost platby kartou záleží na dohodě s karetními asociacemi a bankami. Jednáme se všemi klíčovými hráči na trhu, podrobnosti v tuto chvíli ale zatím nebudeme komentovat,“ uvedla mluvčí na dotaz, kdy se možnosti platby kartou klienti dočkají. Že to bude letos, nevyvrátila.

Celá řada výhod

Byznys rozvaha na vybavení terminály podle Selicharové vyšla České poště kladně. Zkušenosti už má z pilotních projektů v šesti depech: dvou pražských, dále z Plzně, Ústí nad Labem, Břeclavi a Bruntálu.

Úspory PDA přinesly hlavně na interních procesech, a to nejen náhradou papírových operací digitálními. „Přístroje celkově usnadní práci našim doručovatelům. Snímají čárové kódy ze zásilek k doručení. Pomáhají i s pořadím, ve kterém budou zásilky na trasách doručovány,“ upřesnila Selicharová.

Dále vypočítala, že zařízení navíc kontroluje, zda má doručovatel naložené všechny balíky – jestli nějaký nechybí či nepřebývá. Když pak vyjede z depa, přístroj zobrazí číslo balíku a adresu zákazníka, po zabudování GPS navigace, která je naplánována rovněž na letošek, mu navíc ukáže cestu.

Při doručení balíku doručovatel opět sejme čárový kód a informace o doručení zásilky se automaticky převede do Track&Trace, aplikace pro sledování zásilek. Přístroj balíkáře také upozorní, že je například potřeba vybrat platbu za dobírku.