Za středeční výpadek opencard může EMS, tvrdí Praha

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Za středeční výpadek vydávání karty opencard může její vlastník, firma eMoneyServices (EMS). Firma v rozporu s licencemi k programovému vybavení systému opencard neoprávněně omezila platnost certifikátů pro přístup do systému, uvedlmluvčí magistrátu Vít Hofman. EMS to prý udělala bez vědomí Prahy i městské firmy Operátor opencard, která se má o kartu starat. EMS obvinění odmítla, za komplikace si podle firmy může Praha sama.

Časové omezení certifikátů je v systému podle Prahy obsaženo neoprávněně, neboť licence k programovému vybavení systému jsou časově neomezené. „EMS byla opakovaně ze strany hlavního města a Operátora opencard vyzývaná k odstranění tohoto neoprávněného omezení. EMS nicméně veškeré výzvy k nápravě ignorovala, celý proces úmyslně zdržovala, a tedy zcela záměrně způsobila uvedený výpadek vydávání nových karet,“ uvedlo vedení města ve svém prohlášení.

EMS chce podle magistrátu Prahu donutit, aby přistoupila na uzavření smlouvy s EMS za pro město nevýhodných podmínek. „Ze strany EMS tímto jednáním současně došlo k porušení soudem vydaného předběžného opatření, přičemž není ani vyloučena trestněprávní odpovědnost za toto jednání,“ píše se dál v prohlášení. EMS je proto pro město nedůvěryhodná a to chce vymáhat po firmě náhradu majetkových i nemajetkových škod.

EMS dohodu s Prahou nechce

Firma obvinění odmítla. „Veškeré technické komplikace jsou způsobeny jen a pouze jednáním ze strany Prahy. Vedení města neví, jak problémy řešit, a tak se snaží svalovat vinu na EMS. Rozhodně odmítáme to, že bychom vyvíjeli na někoho nátlak. Nemáme totiž už ani nejmenší zájem uzavřít s Prahou jakékoliv smlouvy, protože se odmítáme podílet na tom, jak Praha decimuje opencard,“ uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný.

Vydávání opencard nefungovalo ve středu od rána do zhruba 14:00. Cestujícím tak byly v průběhu dne vydávány pouze papírové tramvajenky a kupony. Na platné kupony výpadek neměl vliv. V minulosti systém selhal už několikrát, Praha totiž nemá s EMS uzavřenu smlouvu o podpoře systému.

Projekt opencard z éry bývalého primátora Pavla Béma (ODS) stál Prahu zhruba 1,75 miliardy korun. Kartu si v minulosti pořídilo 1,2 milionu cestujících, skutečných uživatelů je podle předsedy představenstva městské firmy Operátor opencard Ondřeje Felixe kolem 700 tisíc. Na papírové kupony, které Praha znovu zavedla na jaře, jezdí asi 200 tisíc lidí.