Zahraniční obchod s Vietnamem blokují víza i administrativní překážky

prezident Miloš Zeman a vietnamský prezident Truong Tan Sang

prezident Miloš Zeman a vietnamský prezident Truong Tan Sang Zdroj: ctk

Česku se zatím nepodařilo oživit vývoz do Vietnamu. Na Vietnamsko-českém obchodním fóru to prohlásil zástupce ředitele odboru zahraničně-ekonomických politik ministerstva průmyslu a obchodu Petr Kulovaný. Vietnamští podnikatelé považují za jeden z problémů vzájemné obchodní spolupráce obtížné získání víz.

Na vietnamském trhu podle Kilovaného existuje potenciál pro prohloubení hospodářské spolupráce pro české firmy v oborech, jako jsou geologie, průzkum a těžba nerostných surovin, zařízení pro důlní průmysl, v energetice či při výstavbě tepelných a vodních elektráren.

Obrat vzájemného obchodu v posledních deseti letech rychle roste, loni dosáhl 652 milionů dolarů (16 miliard korun). Dovoz činil 568 milionů dolarů, vývoz pouze 84 milionů USD. Dovoz zboží z této asijské země tak ve vzájemní obchodní výměně značně převažuje.

musíme konstatovat, že se nám zatím nepodařilo výrazně oživit vývoz českého zboží


„Celkově musíme tedy konstatovat, že se nám zatím nepodařilo výrazně oživit vývoz českého zboží. Větší vyrovnanost v bilaterálních obchodních vztazích dává předpoklad pro jejich další úspěšný růst,“ uvedl Kulovaný. O rozvoji obchodu mezi oběma státy loni v létě jednali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se svým vietnamským protějškem. Diskutovali i o způsobech, jak snížit rostoucí deficit v obchodu mezi ČR a východoasijskou zemí.

V českém vývozu do Vietnamu převažují stroje a dopravní prostředky, telekomunikační zařízení, zbraně a munice. K hlavním dovozním položkám z Vietnamu patří obuv, mobilní telefony, kancelářské stroje a zařízení pro zpracování dat a oděvy. Vzájemný obchod mezi EU a Vietnamem má v budoucnu zvýšil vyjednávaná dohoda o volném obchodu.

Těžké získávání víz

Podle člena představenstva Investiční a rozvojové banky (BIDV) Le Dao Nguyena je pro vietnamské investory v ČR problémem obtížné získání víz. „Pokud se tohle nevyřeší, tak to bude pro nás, jako pro vietnamské podnikatele, velice těžké,“ uvedl Nguyen.

Cestovní ruch mezi ČR a Vietnamem je velmi malý. „Do Česka přijelo loni jenom tisíc turistů z Vietnamu a do Vietnamu 8 tisíc českých turistů, což je velice málo,“ dodal předseda BIDV Tran Bac Ha. Vietnamci nicméně tvoří třetí největší skupinu cizinců v Česku. Předloni jich v Česku legálně pobývalo téměř 60 tisíc.

Setkání prezidentů

Vietnamsko-české obchodní fórum se v Praze uskutečnilo během návštěvy prezidenta Vietnamu Truong Tan Sanga, který přijel do Česka na pozvání prezidenta Miloše Zemana.

Tan Sang slíbil svému protějšku Miloši Zemanovi odstranění administrativních potíží, které brání českým firmám při obchodování s Vietnamem. Podle Zemana je Vietnam velmi zajímavým exportním trhem a perspektivní světovou ekonomikou. Český prezident to prohlásil po společném jednání. Konkrétně se prý potíže byrokratické povahy ve Vietnamu týkají českého kamenolomu, cementárny a kaolinky.