Zájem o české pivovary překonává rekordy

Varny v pivovaru Staropramen

Varny v pivovaru Staropramen Zdroj: Staropramen

Prázdninový zájem o návštěvu českých pivovarů překonává rekordy. Nárůsty návštěvníků zaznamenává většina pivovarů, které pořádání exkurzí zařadila do svého repertoáru. „Zájem o prohlídku pivovaru Bernard roste takovým způsobem, že letos bylo nutné přijmout třetího průvodce,“ řekl E15.cz mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

„Počet návštěvníků se za posledních šest let zdvojnásobil. Jen v loňském roce navštívilo tento pivovar 7,5 tisíce návštěvníků a za prvních sedm měsíců letošního roku to již bylo přes čtyři tisíce lidí,“ dodal Mikulášek.

Další z menších pivovarů, Svijany, kde se exkurze těší také velké oblibě, hlásí obdobný nárůst zájmu. „V loňském roce pivovarem prošlo sedm tisíc návštěvníků a do poloviny srpna již jejich počet překročil 4,5 tisíce,“ říká Petra Winklerová, mediální zástupce Svijanského pivovaru.

I velké mají našlápnuto

Ještě většímu zájmu se těší exkurze do velkých pivovarů. „V červenci loňského roku navštívilo pivovar Krušovice okolo 3,3 tisíce návštěvníků, letos jich je již o 200 více,“ komentuje aktuální údaje Zuzana Kosáková ze společnosti Heineken, které pivovar Krušovice patří.

„Je více než pravděpodobné, že za celý tento rok se překoná rekord z loňského roku, kdy pivovar v Krušovicích navštívilo přes padesát tisíc turistů,“ dodává. Exkurze se v Krušovicích pořádají již 15 let a letos pivovar připravil i v této oblasti novinku – speciální exkurze a kursy pivního sommeliérství.

Opravdovým gigantem mezi českými pivovary v této oblasti je však Plzeňský Prazdroj. Jeho exkurze, které zajišťuje více než 90 průvodců v minimálně sedmi světových jazycích, byly na začátku léta zařazeny celosvětově známým portálem Tripadvisor mezi deset procent nejlépe hodnocených turistických destinací na světě.

Za loňský rok si prohlídkové trasy pivovarů Prazdroj a Gambrinus v Plzni, Pivovarského muzea a Plzeňského historického podzemí přišlo prohlédnout přes 270 tisíc návštěvníků a letošní rok se podle mluvčího Plzeňského prazdroje Vladimíra Juriny vyvíjí stejně slibně jako loni. „V Plzni i v Popovicích nás stále ještě několik vrcholů sezony čeká, ať už 5. října Pilsner Fest v Plzni nebo 21. září Klobáskofest ve Velkých Popovicích“, vysvětluje Vladimír Jurina.

Stejné jako na zámku

Většina pivovarů pořádá exkurze pro návštěvníky v podstatě celý týden. Liší se pouze podmínky, za kterých pivovary exkurze realizují. V případě velkých pivovarů typu Plzeňského Prazdroje se režim neliší například od prohlídky hradů a zámků, kde jsou stanoveny časy prohlídek a není problém absolvovat prohlídku i v cizím jazyce.

U menších pivovarů prohlídky většinou proběhnou, až když se sejde většinou minimálně deset zájemců. Ceny exkurzí jsou různé, ale pohybují se v rozmezí 70 až 190 Kč (skoro 2hodinová velká prohlídková trasa Pilsner Urquell v cizím jazyce) pro dospělou osobu.

Součástí exkurze je degustace piv přímo ze sudů nebo z tanků. Navštívit pivovar lze i v rámci jiných akcí a to zcela zdarma. „Mnoho návštěvníků využívá i bezplatné exkurze v den konání Bernard festu na konci června,“ říká Zdeněk Mikulášek z pivovaru Bernard.

Čtěte také:

Pivovar Bernard do roku 2018 investuje až miliardu

Křinický pivovar teprve otevře, ale pivo už vaří

Počet hospod v Česku klesá. Mizí jich stovky ročně