Zájem o cesty do zahraničí v Rusku klesl až o 50 procent

Poptávka ruských turistů po zahraničních zájezdech je letos proti loňsku nižší o 30 až 50 procent. Ruské cestovní kanceláře tak zažívají horší časy, než tomu bylo v krizovém roce 2009, kdy se pasivní cestovní ruch propadl o 15 až 20 procent. Řekla to mluvčí svazu turistického průmyslu Irina Ťurinová. Na vině jsou hlavně krachy cestovních kanceláří, z části ale i dopady sankcí.

„Jak zkrachovalo prvních čtyři až pět cestovních kanceláří, tak se prodej zájezdů skoro zastavil,“ uvedla mluvčí, kterou citovala agentura ITAR-TASS. „Nedostatek oběživa a tvrdá konkurence na trhu, kde nabídka převyšuje poptávku, spustily dominový efekt, který přivodil kolaps několika dalších firem,“ dodala.

Bankrot 14 touroperátorů zasáhl zhruba 130 tisíc ruských turistů. Problémy s platbou za ubytování a zpáteční letenku pak postihly asi 56 tisíc klientů tamních cestovních kanceláří. Současnou situaci na ruském trhu ale Ťurinová nepovažuje za nijak překvapivou. I další země podle ní prošly podobnou „čistkou“. Ťurinová se přitom odvolává například na Británii, kde roce 2010 zkrachovala čtyřicítka společností, připomíná.

Úpadku ruských cestovních kanceláří podle odborníků napomohly západní sankce, které prohloubily propad kurzu rublu. S poklesem počtu ruských turistů se potýká i Česká republika, v červnu zaznamenala čtyřicetiprocentní meziroční propad. Loni přijelo z Ruska do Česka 759 tisíc turistů.