Zájezdy do Egypta cestovky neruší, omezily ale výlety do Káhiry

Turismus v Egyptě

Turismus v Egyptě Zdroj: profimedia.cz

Protivládní bouře v Egyptě zatím nemají vliv na fungování českých cestovních kanceláří. Zájezdy do této oblíbené prázdninové destinace CK zatím neruší, omezily však nabídku fakultativních výletů do Káhiry a dalších míst, kde probíhají demonstrace. V letoviscích je podle delegátů klid.

V hotelových rezortech a turistických oblastech, jako jsou Marsa Alam, Hurghada, Sharm el Sheikh, panuje naprostý klid, hlásí delegáti cestovek. „Žádný zájezd do Egyptských letovisek jsem nerušili, ani žádný z klientů svoji dovolenou v Egyptě nezrušil,“ řekl ČTK marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma.

„Během víkendu jsme zaregistrovali zvýšený počet dotazů klientů, kteří se ptali na bezpečnost v Egyptě,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Zájezdy do Egypta se podle něj v těchto dnech prodávají dobře, většinu míst na červenec má cestovní kancelář vyprodanou.

České ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení uvedlo, že nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba.

Tuzemské cestovní kanceláře ale od loňska do letoviska Taba na Sinaji většinou zájezdy nepořádají. „Na Sinajském poloostrově v současné době klienty nemáme. Létáme do Hurghady a Marsa Alam, kde je situace dlouhodobě klidná a turisté nemají důvod dovolenou rušit či měnit své plány do těchto oblastí jet,“ dodala Pavlína Pešová z Firo-tour.

Egypt je šestá nejoblíbenější destinace

Češi strávili loni v Egyptě celkem 238 tisíc dovolených. Egypt se tak řadí na šestou příčku nejpopulárnějších destinací českých turistů. Zájem o Egypt v roce 2012 vyskočil o 15 procent.

„Tento nárůst byl pravděpodobně způsoben zájmem o egyptské letovisko Marsa Alam, které zažilo loni enormní nárůst prodejů okolo 45 procent. Tak vysoký nárůst vykompenzoval pokles prodejů u letovisek na Sinajském poloostrově,“ uvedla tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková.

Opozice v Egyptě protestuje proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu od neděle. Při protestech zahynulo 39 lidí a stovky osob byly raněny. Mursí odmítá odstoupit a zdůrazňuje, že je legitimně zvoleným prezidentem a že nahrazen může být pouze v řádných volbách.