Zemětřesení v Hollywoodu: Legendary utíká k Universalu

filmová kamera

filmová kamera Zdroj: E15

Studio Warner Bros. přijde koncem roku po osmileté spolupráci o mimořádně úspěšného partnera, produkční firmu Legendary Pictures. Její šéf Thomas Tull podepsal pětiletou smlouvu s konkurenčním Universalem a své očekávané hity tak uvede pod značkou studia vlastněného konglomerátem Comcast.

„Comcast a Universal a jejich celosvětové aktivity na poli filmu, televize a zábavních parků nabízí Legendary nepřekonatelné možnosti rozvíjení našeho impéria,“ uvedl Tull.

Přitom právě Legendary stojí za většinou velkých hitů, které studio Warner Bros. v uplynulých letech uvedlo. Výjimkou byla franšíza Harry Potter. Tuto sérii Warneři produkovali sami a zisk si rozdělili jen s autorkou knižní předlohy J. K. Rowlingovou. Naopak snímky z dílny Legendary Warner Bros. pouze spolufinancovali, čímž ze zisku získávali výrazně méně. Platí to i pro batmanovskou trilogii Christophera Nolana, která podle Boxofficemojo. com utržila po celém světě téměř dvě a půl miliardy dolarů.

K dalším hitům patří mimo série Pařba ve Vegas i letošní komiksová adaptace Muž z oceli či Pacific Rim – Útok na Zemi, který o uplynulém víkendu vstoupil do kin.

LegendaryLegendary

Stejný model plánuje Legendary Pictures uplatnit i v partnerství s Universalem. Tull ale se svým týmem chce zasáhnout i do dalších oblastí zábavy a zacílí především na teenagery mužského pohlaví. „Naše velká vize zahrnuje vedle filmů také televizní seriály, původní digitální obsahy a vydávání komiksů,“ prohlašoval Tull ještě před podepsáním nového kontraktu.

Hlavním problémem se ale může stát portfolio Legendary. Produkce totiž doposud výrazně těžila z možností točit komiksové adaptace ze světa vydavatelství DC Comics (Batman, Superman), které je ale součástí Warner Bros. Letošní snímky Legendary, které nevycházejí z komiksových předloh, navíc byly spíše propadáky (Jack a obři, úspěch Pacific Rim je ve hvězdách). Zatím je jisté, že v příštím roce Legendary uvede pokračování snímku 300 a další pokus o vzkříšení Godzilly. Na rok 2015 je dle databáze imdb.com naplánována premiéra adaptace počítačové hry Warcraft režírovaná synem Davida Bowieho Duncanem Jonesem.

Šašek provokuje: Film jako apologie obyčejného zla