Zkrachovala další cestovka. Hellas nechala v Řecku 120 klientů

Athény, Řecko

Athény, Řecko Zdroj: (CC BY-SA 2.0: Titanas via Flickr

Prostějovská cestovní kancelář Hellas - nejen Řecko vyhlásila úpadek a stala se tak letos čtvrtou zkrachovalou cestovkou. Podle pojišťovny Generali, u které si kancelář uzavřela povinnou pojistku proti bankrotu, má společnost v Řecku 120 klientů. Prvních devět turistů se letecky vrátí dnes.

„Mohu potvrdit, že cestovní kancelář Hellas - nejen Řecko je proti úpadku pojištěna u Generali,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Štefan Tillinger. Cestovní kancelář je s Generali v kontaktu. Pojišťovna uvedla, že podle informací CK by měl být pojistný limit 3,9 milionu korun dostatečný.

Majitelka Hellasu Šárka Trunečková potvrdila, že návrat devíti turistů je plně zajištěn a všichni ostatní dokončí pobyt v řádném termínu. Zároveň dnes z Ostravy už neodletělo devět klientů. „Zaplacené zájezdy, jež se neuskuteční, má celkem asi 250 zákazníků. Ti mohou do šesti měsíců uplatnit své nároky u asistenční služby Generali,“ sdělila ČTK majitelka Hellasu.

Za pád mohou levné zájezdy i kurz koruny

Podle Trunečkové krach cestovky má několi příčin. „Počínaje situací v naší hlavní destinaci Řecku, nízké ceny zájezdů, oslabení kurzu koruny a v neposlední řadě platební neschopnost našich partnerů,“ vyjmenovala Trunečková.

Klienty, kteří již neodcestovali, kancelář již začala kontaktovat s vysvětlením a podrobnými instrukcemi, jak uplatnit své nároky na odškodnění. Tyto informace budou prý dostupné i na webu CK, pojišťovna Generali je už zveřejnila.

Internetové stránky cestovní kanceláře Hellas - nejen Řecko jsou nadále v provozu. Kancelář se specializovala na pobytové zájezdy do Řecka, Bulharska a poznávací zájezdy po Evropě. Podle agentury Invia Šárka Trunečková dříve provozovala CK Hellas Tour, která ukončila svou činnost v roce 2012.

Letošní bankroty zahájila CK Conti

První letos zkrachovala pražská CK Conti, která na sebe podala návrh na insolvenci v květnu. V zahraničí v té době neměla téměř žádné klienty, pouze dva lidi na Slovensku. Conti působila na trhu 24 let.

Naopak pouze rok fungovala brněnská kancelář Monmare travel, která vyhlásila úpadek 8. července. V zahraničí měla 86 turistů, pobyty však údajně dokončili v řádném termínu.

Lefkada už přes rok nefungovala

Specifický je bankrot brněnské Lefkady Tour. Její majitel a jednatel Alexandr Bartoň podal kvůli předlužení insolvenční návrh letos v březnu, soud pak vyhlásil úpadek firmy v polovině května. Cestovka nicméně fakticky ukončila činnost již loni v lednu, kdy zavřela svoji jedinou pobočku. Z letošních krachů je Lefkada první cestovkou, u níž soud vyhlásil úpadek. Návrh CK Conti byl totiž zamítnut a u Monmare ještě není rozhodnuto.

V Česku je skoro tisíc cestovek
- Krach CK se většinou dotýká desítek až stovek klientů, jejich dopravu ze zahraničí a další nároky většinou řeší pojišťovny.
- Cestovky musí být pojištěny proti úpadku. Pojišťovny pro tento rok pojistily nejméně 950 kanceláří, několik desítek CK pojistit odmítly (většinou kvůli ekonomickým výsledkům z předchozích let). Takové kanceláře ale nesmějí mít licenci pro provozování CK, nemohou organizovat zájezdy a fakticky přestávají být cestovkami.
- Vláda letos v červenci schválila novelu zákona, která má přimět cestovní kanceláře, aby se proti úpadku dostatečně pojišťovaly, mj. zavádí minimální limity pojistného plnění.
- Loni zkrachovalo šest CK - šlo o Bolero tours, Partner Alivia, CK Honza service, Solymar, Best Choice a Medina tours. Pouze jedna z nich, CK Solymar, měla větší počet (přes sto) klientů v zahraničí.
- V roce 2012 v Česku zkrachovalo devět CK, o rok dříve zřejmě sedm. V letech 2005 až 2010 ukončilo činnost nejméně 17 CK.
- Největším krachem cestovní kanceláře za poslední roky byl pád Tomi Tour v červenci 2009. CK, jejíž reklamní tváří byl podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer, při krachu nechala v zahraničí zhruba 3400 lidí, dalších téměř 15 tisíc klientů mělo koupeno zájezd.
- V únoru 2010 přišla o koncesi CK Sunny Days, která patřila mezi největší české cestovní kanceláře. Podle odhadů měla v dřívějších letech až 80 tisíc klientů ročně.