Zlaté vejce šampionátu se jmenuje vysílací práva

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Každý čtyřletý cyklus, tedy od jednoho světového šampionátu k následujícímu, vydělává mezinárodní fotbalová federace FIFA více peněz. Zatímco ještě v roce 2006 byly její celkové příjmy kolem dvou miliard dolarů, letos očekává částku téměř dvojnásobnou. „Přesnou sumu samozřejmě ještě neznáme, ale očekáváme, že to bude přes čtyři miliardy dolarů,“ prohlásil generální sekretář federace Jérôme Valcke.

Hlavním zdrojem příjmů jsou pro FIFA vysílací práva, která se turnaj od turnaje prodávají za více peněz. Může za to především stoupající popularita fotbalu v některých zemích, především v USA. Spojené státy dlouho hledaly cestu k fotbalu, ale teď tam „soccer“, jak se mu říká, patří mezi nejsledovanější sportovní události. Podle televize ESPN sledovalo turnaj v roce 2010 průměrně 3,26 milionu diváků, což je proti turnaji z roku 2006 nárůst o 31 procent. Na finálový zápas se pak dívalo přes patnáct milionů lidí, což je nejvyšší počet, který kdy v USA sledoval fotbalový zápas.

Příjmy z prodeje vysílacích práv na šampionát tvoří podle Valckeho šedesát procent příjmů federace ve čtyřletém období. A právě o vysílací práva pro USA se strhl boj. Zatímco v roce 2010 a letos turnaj vysílá stanice ESPN, která zaplatila sto milionů dolarů, další dva turnaje budou na stanici Fox Sport, jejíž nabídla ležela mezi 400 a 500 miliony dolarů.

Evropa zaplatí 1,7 miliardy dolarů

FIFA nezveřejňuje přesné částky, které zaplatily jednotlivé televize po celém světě. Bývají však výjimky. Evropské stanice, na jejichž obrazovkách se fotbalové mistrovství světa objeví, vydaly celkem 1,7 miliardy dolarů. Právě hojně sledované evropské a americké televize jsou pro fotbalovou federaci klíčové.

Očekává, že letošní šampionát zlomí divácký rekord. Ten patří zatím poslednímu finále z roku 2010, v němž hrálo Španělsko s Nizozemskem a sledovalo je 909 milionů diváků. Pro srovnání, zahajovací ceremoniál londýnských olympijských her vidělo 900 milionů diváků.