Zpěvák Landa a kolotočář Kočka startují byznys s afghánskou stopou

Daniel Landa

Daniel Landa Zdroj: Mlada fronta E15

Zpěvák Daniel Landa a Jan Kočka z bohaté rodiny pražských kolotočářů začínají společně podnikat. Oba se objevili v orgánech nedávno založené společnosti Maccius. Spolu s nimi je v podniku ještě prezident Česko-afghánské obchodní komory Fawad Nadri nebo filmový producent Jiří Jurtin. Firma má vydělávat na aktivity zpěvákovy nadace. Ve hře můžou být i afghánské smaragdy.

„Maccius a.s. vznikla za účelem obchodní činnosti, kterou by mohla finančně podpořit nadaci Aria Boiohaemum při realizování jejích projektů nejen v České republice, ale i ve světě v oblasti sportu, kultury a vědy,“ sdělil deníku E15 Nadri.

Pod hlavičkou nadace Aria Boiohaemum vystupoval Landa v minulých měsících při svých cestách do Afghánistánu. Na nich ho doprovázel právě Fawad Nadri. Podle časopisu ego! kromě zřízení osvětového střediska nadace hodlá zpěvák v Kábulu pořádat také boxerské turnaje. Ve správní radě nadace je rovněž někdejší sociálnědemokratický politik Jaroslav Bašta.

Těžba smaragdů?

S čím konkrétně bude nová firma obchodovat, její zástupci neprozradili. Landa se v potřebném termínu nevyjádřil kvůli pobytu v zahraničí. V obchodním rejstříku jen stojí, že se bude zabývat pronájmem nemovitostí. Zajímavostí však je, že při návštěvě Afghánistánu Landa s tamním náměstkem důlního průmyslu řešil též těžbu smaragdů.

Jan KočkaJan Kočka | CTKJan Kočka

„Jako soukromé osobě se mi podařilo vyjednat celou řadu zajímavých nabídek z afghánské strany exkluzivně pro Českou republiku,“ napsal nedávno Landa bez bližších podrobností na svém webu. Otazník se stejně tak vznáší nad skladbou akcionářů společnosti Maccius. Ke svému blíže neurčenému podílu se zatím přihlásil jen Nadri.

Podobně nejasná je rovněž role Jana Kočky, jehož bratra Václava v roce 2008 zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko na křtu knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ve firmě Maccius je Jan Kočka členem představenstva.

Landa se v každém případě s Kočkou, jehož otec již padesát let v Praze na Výstavišti pořádá Matějské poutě, nesetkává poprvé. V roce 2009 přinesl server Novinky.cz zprávu, že oba ranaři spolu vyrazili do Afriky potápět se mezi žraloky.

Šašek provokuje: Recenze nové desky Daniela Landy

Dušan Kütner: Hymny nekončí