Ztrátové Tesco odrazilo útok akcionářů, vedení uhájilo bonusy

Tesco

Tesco Zdroj: Tesco CR

Britský maloobchodní gigant Tesco se v pátek na valné hromadě dostal pod palbu některých akcionářů. Vedení firmy nakonec ale útok ustálo a své roční bonusy uhájilo.

Anthony Lee, který zastupoval svoji rodinnou investiční firmu, hřímal: „Když jsme kupovali akcie Teska, bylo Rolls-Roycem mezi supermarkety. Loni jste se stali Ryanairem mezi prodejci potravin. Rozdílem je, že lidi stále chtějí létat s Ryanairem, nakupovat v Tesku už ale ne.“ Přirovnal Lee řetězec k nízkonákladovému dopravci, který si zajišťuje publicitu nápady na zpoplatnění toalet v letadle či létání „na stojáka“.

Loňský rok byl pro Tesco turbulentní a skončil celoroční ztrátou 6,4 miliardy liber (246 miliard korun), nuceným odchodem šéfa Philipa Clarka a vyšetřováním britského Úřadu pro závažné podvody.

Vývoj akcií Tesca za posledních 5 let:

Michael Mason-Mahon, který je podle BBC pravidelným účastníkem valné hromady Teska, se opřel do odměn, které si vedení firmy za zpackaný rok navrhlo ve srovnání s tím, co platí obyčejným zaměstnancům. Mason-Mahon uvedl, že šéf Teska David Lewis vydělával 3,424 tisíce liber (131 tisíc korun) za den, zatímco prodavač v obchodě za den práce dostane pouhých 45 liber.

Dodal však, že Lewis, který byl loni přetažen ze společnosti Unilever, aby Tesco zachránil, za ty peníze stojí. „Nicméně naše země si nemůže dovolit nadále tolerovat chamtivost vysokého managementu,“ uvedl.

Kdo si však své peníze nezaslouží je podle něho bývalá manažerka Barclays a současná nevýkonná členka představenstva Teska Deanna Openheimerová. „To je luxus, na který nemáme.“

Snahy aktivistickým akcionářů ale neuspěly a návrhy představenstva byly schváleny poměrem 86,7 vůči 13,3 procentům hlasů. A to navzdory tomu, že Institutional Shareholder Services – poradce institucionálních investorů – doporučil hlasovat proti návrhu.

Obrat potápějící se lodi
Tesco podle zveřejněných výsledků za čtvrtletí končící 30. května vykazuje známky oživení, ale jeho šéf David Lewis uvedl, že je před maloobchodním řetězcem ještě dlouhá cesta než bude moci zapomenout na loňský rok, ve kterém prodělal 6,4 miliardy liber. Prodeje Teska nicméně nadále klesaly. Meziročně o 1,3 procenta, což je méně než dvě procenta, která očekávali analytici. Akcie Teska v pátek reagovaly růstem o tři procenta na 2,25 libry.

Babiš se spojil s Mid Europa, chtějí ovládnout české Tesco