Ztrátový Baumax prý českou filiálku nezavře, firmu má spasit prodej obrazů

Baumax (Profimedia.cz)

Baumax (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Síť hobbymarketů Baumax je údajně na prodej. A když ne celá, tak její východoevropské pobočky včetně těch českých. Vyvrcholily by tak dlouhodobé problémy firmy se ztrátovým podnikáním právě na východoevropských trzích. Rakouský podnikatel Karlheinz Essl nezvládl ambiciózní expanzi na zahraniční trhy a jen za loňský rok měl prodělat kolem stovky milionů eur.

Zájemce o koupi Baumaxu hledají podle rakouského deníku NEWS investiční banky. Mezi potenciálními kupci údajně figurují britský Kingfisher, skupina Adeo, či Obi. Baumax podle deníku dluží bankám Raiffeisen, Erste a UniCredit.

Posledním zoufalým pokusem o záchranu Baumaxu měl být prodej obrazů z obsáhlé sbírky majitele Essla rakouskému státu. Podle věřitelů by však měl výnos pokrýt jen náklady na uzavření ztrátových východoevropských poboček.

„Výtěžek ze sbírky by měl být použit na uzavření rumunské, české a turecké pobočky Baumaxu,“ uvedl zástupce věřitelů Baumaxu Gerhard Weinhofer pro rakouský list Die Presse. Podle Weinhofera je řetězec životaschopný jen na domácím trhu v Rakousku.

Výborné výsledky za první kvartál

Sám Baumax spekulace o uzavření poboček popírá. „Koncern Baumax AG je momentálně ve fázi restrukturalizace a po dohodě s bankami pracuje na ozdravném plánu do roku 2016. Pobočka v Česku patří mezi nejdůležitější v celém koncernu a za první kvartál má výborné obchodní výsledky, o zavírání české pobočky nemůže být řeč,“ uvedl pro server E15.cz Miroslav Chmelar z Baumaxu.

Baumax má celkem kolem devíti tisíc zaměstnanců, z toho pět tisíc za hranicemi Rakouska. V Česku pro firmu pracuje ve 24 prodejnách kolem 1300 lidí.

Až na slovenskou výjimku je Baumax na východ od rakouských hranic ztrátový. Nejhorší volbou podnikatele Essla se ukázala sázka na Bukurešť. Rumunská dcera v roce 2012 hospodařila se ztrátou 26 milionů eur. Řetězec ale ve stejném roce prodělal i 14 milionů eur v Turecku, bezmála sedm milionů v České republice a obdobnou sumu i v Bulharsku. Pouze na Slovensku dokázal Baumax v roce 2012 vydělat, a to 1,1 milionu eur. Celkově hobbymarket v roce 2012 tratil 126 milionů eur.