Ztrátový Interspar je na prodej

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda Zdroj: ctk

Myška zírající nedávno z regálu zlínské prodejny Interspar na potravinářské inspektory bude možná onou bájnou myší, před níž uteče i slon. Kdyby však hlodavci byli jediným problémem rakouského Sparu v Česku, byl by na tom ještě dobře. Firma má však trable zcela jiného kalibru a podle informací deníku E15 už dokonce svou tuzemskou síť nabízí k prodeji. Centrála Sparu se k otázkám stran dalších plánů s českou větví skupiny nevyjádřila.

Za poslední roky Spar v Česku prodělal celkem 2,7 miliardy korun. Na provozní úrovni společnost předloni prodělala přes půl miliardy a čistý výsledek byl ještě horší. Společnost Spar Österreichische, která tuzemský řetězec ovládá, musela v letech 2008 až 2011 pětkrát zvyšovat základní kapitál české dcery, aby stabilizovala její finanční situaci.

Peripetie firmy ilustruje také její koncept Spar To Go, v jehož rámci chtěl řetězec expandovat s menšími prodejnami pro každodenní nákupy. V roce 2011 otevřel pilotní prodejnu v Říčanech u Prahy. Od té doby však už žádný další takovýto obchod nerozjel. Navíc se mezitím po říčanské prodejně slehla zem a o konceptu Spar To Go už zbyly jen historické odkazy na internetu.

O nelehké situaci firmy vypovídá i radikální změna ve vedení řetězce. Rakouská matka na konci března téměř z hodiny na hodinu odvolala generálního ředitele Martina Ditmara a jednatele Christiana Kollera. Do čela tuzemské sítě nastoupil Rakušan Robert Spiegel.

Odchod Sparu z Česka by nepřekvapil Tomáše Drtinu, řídícího partnera společnosti Incoma GfK a odborníka na maloobchod. „V rámci Evropy patří Česko k zemím s nejnižší mírou koncentrace maloobchodního trhu,“ uvedl. Zatímco ve většině zemí ovládá největší řetězec dvacet až třicet procent rychloobrátkového trhu, v Česku je to podle něj jen deset procent. Podobné je to i při srovnání tří největších řetězců. „Porovnání se situací v ostatních zemích EU naznačuje, že ani Česko se v příštích letech další konsolidaci trhu nevyhne,“ dodal Drtina.

Na růžích nemá ustláno ani konkurenční Ahold, který provozuje prodejny Albert. Podobně jako Spar firma v minulých letech na tuzemském trhu prodělávala. Za předminulý rok už se však dostala do černých čísel.

Exodus z trhu
Odchod Sparu z Česka by nebyl prvním případem svého druhu. Jako první v roce 2005 odešel kvůli vysokým prodělkům rakouský řetězec Julius Meinl, který následoval francouzský Carrefour a německou Edeku. Z českého trhu poté zmizela také Delvita a Plus-Discount. Jejich sítě převzala konkurence.