Olympiáda ublížila britskému maloobchodu

Londýn, policie

Londýn, policie Zdroj: profimedia.cz

Maloobchod byl po cestovním ruchu dalším ekonomickým sektorem v Británii, který utrpěl za letní olympiády v Londýně nečekaný pokles. Výsledky ankety, které zveřejnila Konfederace britského průmyslu (CBI), byly šokem pro analytiky, kteří čekali od olympiády vzpruhu pro tržby. Příští měsíc ale čekají maloobchodní prodejci zlepšení.

Průzkum vedený mezi 26. červencem a 15. srpnem ukázal, že 31 procent dotázaných prodejců mělo v meziročním srovnání nižší prodej, zatímco 27 procent hlásilo zlepšení. Bilance minus čtyři body je nejhorší od února 2009, kdy v západním světě vrcholila finanční krize a hluboká recese. Výsledek byl také v ostrém kontrastu s očekáváními analytiků, kteří podle agentury Reuters odhadovali plus 15 bodů.

Malobchodní tržby v červenci vykázaly podle oficiálních statistik nečekané oživení, a srpnový propad je tak tím překvapivější. Britský maloobchod trpí neochotou spotřebitelů utrácet v situaci zvyšován cen a daní a vysoké nezaměstnanosti. Nejhůře byly zasaženy obchodní domy a prodejci rekreačního zboží, nejlépe si naopak vedli prodejci nábytku a obuvi, uvedla CBI.

„Letní akce sice vyvolaly mezi lidmi oslavnou náladu, dnešní údaje ale naznačují, že v tržbách se to neodrazilo,“ řekla ke zprávě předsedkyně výboru CBI pro maloobchod a provozní ředitelka řetězce Asda Judith McKennaová. Pro září ale čekají prodejci zlepšení a bilance by měla vzrůst na plus šest bodů.

Nečekaný pokles zaznamenal během olympijských her také turistický ruch v zemi, plyne z dřívější ankety organizace UKinbound. Meziroční propad turistické aktivity nahlásilo 88 procent touroperátorů, kteří jsou členy organizace.