Akcionáři zachraňují ztrátovou majitelku TV Nova. CME stoupne kapitál

Televize Nova

Televize Nova Zdroj: ctk

Mimořádná valná hromada mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), majitelky televize Nova, schválila navýšení základního kapitálu firmy z 25,6 milionu na 36,8 milionu dolarů (přes 730 milionů Kč). Zadlužená CME tímto krokem spolu s dalšími finančními injekcemi získá potřebné zdroje pro svůj ztrátový provoz.

Navýšení kapitálu se má uskutečnit prostřednictvím zvýšení počtu cenných papírů. Počet kmenových akcií třídy A tak vzroste z 300 milionů na 440 milionů kusů. Vyplývá to z hlášení CETV pro americkou komisi pro cenné papíry SEC.

Valná hromada kromě toho hlavnímu akcionáři firmy, kterým je americký mediální obr Time Warner, schválila vydání speciálních cenných papírů zvaných warranty, které mohou být převoditelné až na 30 milionů akcií, a rovněž vydání warrantů převoditelných až na 84 milionů akcií.

Vývoj akcií CME na pražské burze za posledních 5 let:Graf 15. 4. 2014.Graf 15. 4. 2014. | vagaday@mf.cz

CME už na konci února varovala, že peněžní toky z její provozní činnosti nepokryjí provozní výdaje a úrokové platby. „Proto potřebuje v letošním roce další kapitálové zdroje, aby mohla svoji činnost financovat,“ napsal server Mediaguru.cz.

Ztrátová CME se letos v únoru dohodla s Time Warner na dalším financování. Díky tomu by měla firma prostřednictvím různých dlužních cenných papírů získat až 545 milionů dolarů, které umožní financovat splacení dluhopisů v roce 2016 a další potřeby.