Americký fond zlomil hůl nad investicí do CME

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Déle než rok bylo americkým investorům z fondů T. Rowe Price málo k tomu, aby dokázali vydělat na akciích mediální skupiny CME. Fond se tak koncem března rozhodl po čtrnácti měsících zbavit takřka tří čtvrtin své investice z počátku loňského roku.

V lednu roku 2014 rozhodli manažeři z amerického Baltimoru o nákupu více než tříprocentního podílu v mediální skupině, jejímž ziskovým motorem je česká televize Nova. Zatímco trh si tehdy balíku akcií cenil na částku převyšující 13 milionů dolarů, začátkem letošního jara už to bylo o deset procent méně.

V hledáčku zámořských fondů T. Rowe Price se akcie ocitly poté, co mediální skupina na podzim roku 2013 oznámila nejhlubší ztrátu za posledních deset let. Po alarmujících zprávách se daly akcie CME rázem koupit podstatně levněji. Zatímco se titul ještě koncem října 2013 obchodoval s kurzem kolem 6,5 dolaru za kus, o tři měsíce později už zámořští manažeři nakupovali za ceny na prahu tří dolarů. Ani tento kurz se ale neukázal jako dobrý byznys, letos se totiž fondy T. Rowe Price zbavily většiny svých pozic v CME při tržních cenách 2,67 dolaru za akcii.

„Nekomentujeme své individuální akciové pozice,“ uvedla k obchodu Laura Brownsellová z fondu T. Rowe Price, který po celém světě spravuje aktiva za bezmála 750 miliard dolarů. Podle analytiků mohly být příčinou prodeje obavy o budoucí hospodaření, ale i snaha fondů získat peníze před výplatou dividendy.

„Za prodejem mohla stát obava ze silného dolaru a negativního dopadu na výsledky CME,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. „Může to být i reakce na hrozbu dalšího ředění akcií. Prodej ale mohl být součástí navyšování likvidity fondu před dubnovou výplatou zvláštní dividendy dvou dolarů na jednu akcii fondu,“ dodává Petr Hlinomaz z BHS.

Akcie CME: