Antimonopolní úřad zastavil správní řízení s ATO

ovladač na televizi

ovladač na televizi Zdroj: profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení s Asociací televizních organizací (ATO) kvůli výběrovému řízení na měření sledovanosti televizí pro roky 2013 až 2017. Antimonopolní úřad přezkoumal postup veřejné zakázky a nezjistil důvody pro uložení sankce, sdělila Daniela Keltová z asociace. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

„Řízení bylo vedeno pro podezření z nedodržení zákonného postupu při zadávání veřejné zakázky s následným uzavřením kontraktu,“ uvedla Keltová, podle níž úřad zahájil správní řízení na základě podnětu anonymního stěžovatele.

Asociace televizních organizací, ve které jsou sdruženy mj. Česká televize, Prima, TV Barrandov, televize Óčko a Asociace komunikačních agentur, vybrala jako vítěze zakázky s předpokládanou cenou 300 milionů korun dodavatele Mediaresearch. Nova, která považovala výběrové řízení za netransparentní, se ale postavila proti a navrhla zrušení tendru. Zdůvodnila to tím, že komise vyřadila z tendru další tři uchazeče, agentury TNS AISA, GfK Czech a AC Nielsen Czech Republic, pro formální důvody.

V reakci na nespokojenost televize Nova s průběhem tendru ATO vznikl konkurenční projekt Sdružení pro měření sledovanosti (SPMS), jehož členem je Nova. Měření pro SPMS zajišťuje společnost ACNielsen Czech Republic.