Asad a jeho žena si platili drahé mediální odborníky

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: profimedia.cz

Syrský panovnický pár se snažil pěstovat svou dobrou pověst u západní společnosti, přestože krutě potlačoval práva vlastního lidu. Pomáhat mu měli prvotřídní odborníci na public relations, jejichž úkolem bylo pečovat o jeho mediální obraz, uvedl německý deník Welt. Módní magazín Vogue, který vydal rozhovor se ženou syrského diktátora, se nyní od spolupráce distancoval.

Syrský prezident Bašár Asad a jeho manželka podle deníku New York Times angažovali reklamní agentury v USA i Evropě, aby je v západních médiích představily v dobrém světle.

Proto již v březnu 2011 otiskl magazín Vogue portrét Asadovy ženy Asmy jako jako ženy otevřené modernímu světu. Přitom právě ve stejném měsíci syrský režim začal krvavě potlačovat protesty svých občanů.

Newyorská PR agentura Brown Lloyd James potvrdila, že že syrská první dáma časopisu Vogue zaplatila za „logistickou“ spolupráci. Smlouva vypršela koncem roku 2010, řekl mluvčí agentury Marc Smrikaroz.

Podle časopisu předtím mediální poradci z Brown Lloyd James spolupracovali také s vládami bývalých amerických prezidentů Billa Clintona a George Bushe. Londýnská reklamní společnost Bell Pottinger, k jejímž zákazníkům kdysi patřila i vláda britské premiérky Margaret Thatcherové, byla ke konzultacím s Asadovými údajně rovněž přizvána .

Brzy poté měla vyjít řada článků o Asmě Asadové v Paris Match, francouzském Elle a na americkém serveru Huffington Post. Paris Match přirovnal „překrásnou a vzdělanou syrskou první dámu ke světlu v zemi stínů“.

Od té doby podle odhadů OSN zahynulo nejméně 10 000 Syřanů, kteří vyšli protestovat proti Asadovu režimu do ulic anebo byli i bez účasti na protestech zabiti jeho přívrženci.

Vogue text o syrské první dámě vymazal ze svého webu

Magazín Vogue poté nechal článek o syrské první dámě z března 2011 ze svého webu smazat. Šéfredaktorka Anna Wintourová minulou neděli zveřejnila prohlášení, v němž kritizovala krutý přístup Asadova režimu k vlastnímu obyvatelstvu.

Podle ní vyšlo teprve po zveřejnění rozhovoru s Asmou Asadovou najevo, že „priority a hodnoty (syrského režimu) jsou v naprostém protikladu k těm, které zastává Vogue“, uvedla.