Bílý kůň: Travelsun jsem založil v dobré víře, teď mám na krku policii

Ilustrační foto policie

Ilustrační foto policie Zdroj: profimedia.cz

Před pár dny proběhla médii zpráva o náhlém konci portálu Travelsun.cz, na jehož nabídky laciných dovolených naletěly stovky lidí. Serveru E15.cz se s vysvětlením kauzy ozval Martin Otáhal, majitel a jednatel firmy, která portál provozovala. Jeho obhajoba je ale dost svérázná. Tvrdí totiž, že za nic nemůže, protože společnost založil pro neznámého muže a než u jeho dveří zazvonila policie, vůbec nic o fungování portálu nevěděl.

Skutečnou pravdu znají jen aktéři kauzy. Nicméně historce o tom, že vlastník portálu – firma Am Basten Ankauf – je pouze prázdná schránka a její jednatel Martin Otáhal nastrčená osoba, nahrává fakt, že tento 37letý podnikatel ze Šluknova se zakládáním firem zřejmě živí. V obchodním rejstříku totiž figuruje v desítkách společností.

Pokud je tedy Otáhal opravdu jen takzvaným bílým koněm, jeho naivita je pak ale bezbřehá, protože coby jednatel „eseróčka“ je plně zodpovědný za jeho fungování. A jak tedy celou situaci vysvětluje?

Letos v květnu prý byl osloven jistým člověkem s nabídkou spolupráce na založení slevového portálu. Tohoto člověka ale nikdy neviděl, kontakty totiž probíhaly pouze prostřednictvím e-mailu.

„Jeho vysvětlení znělo věrohodně. Prý pracoval jako manažer u nějakého slevového portálu, tudíž si kvůli střetu zájmu nemohl sám založit podobný portál a hledal proto zástupce,“ popisuje Otáhal, který v dobré víře se spoluprací souhlasil a založil společnost Am Basten Ankauf.

Portál fungoval za jeho zády

„Následně se dlouho nic nedělo a až ve čtvrtek 7. srpna mě oslovila policie s dotazy na aktivity uvedené společnosti. Teprve tehdy jsem se dozvěděl o fungování portálu Travelsun.cz a jeho praktikách, které probíhaly zcela za mými zády,“ doplnil šluknovský podnikatel. Zároveň zdůraznil, že až do kontaktu ze strany policie neměl o ničem nejmenší tušení.

Podvod za šest milionů
Nabídkám levných dovolených portálu Travelsun.cz zřejmě podle serveru Krachycestovek.cz naletěla téměř tisícovka lidí, kteří zaplatili přes šest milionů korun. Webové stránky portálu, nabízející zájezdy zlevněné až o 70 procent, přestaly fungovat minulý pátek.
Pořadatelem zájezdů měla být německá cestovka Greeklandreisen z Krefeldu, na jejíž adrese ale sídlí pouze CK Greektours Reisebüro, která existuje už od roku 2001 a která se proti jednání Travelsun.cz a Greeklandraisen důrazně ohradila a obrátila se na německou policii.
Otáhalova česká firma se zkomoleným německým názvem Am Basten Ankauf byla zapsána do obchodního rejstříku teprve 5. června, přičemž její základní jmění je pouhá jedna koruna. Na adrese jejího sídla v pražské Kubelíkově ulici jsou stovky dalších subjektů.

Kriminálce prý předložil veškeré důkazy, které svědčí o tom, že do celé kauzy byl zatažen jako bílý kůň. Policie teď údajně zkoumá IP adresy, odkud mu chodily e-maily od tajemného muže, jehož jméno sice zná, ale jestli je pravé, nemá tušení. „Šel jsem do toho s dobrými úmysly a teď mám na krku kriminálku,“ zoufá si Otáhal.

Naivní Otáhal spolupracuje s policií

Podnikatel zároveň tvrdí, že on sám nikdy nekomunikoval s médii či poškozenými klienty z emailové kontaktní adresy na Travelsun.cz. „Tato komunikace je výhradně dílem člověka, který celý tento podvodný projekt, zaštítěný bohužel díky mé naivitě a důvěřivosti mým jménem, vymyslel,“ doplnil Otáhal, který prý maximálně spolupracuje s policií na dopadení skutečného pachatele.

Na závěr dodejme, že podle serveru Krachycestovek.cz soudní exekutoři v posledních dvou letech zabavili Otáhalovi jeho obchodní podíl v několika společnostech. „Například v Global Innovation s.r.o., Orion Seven s.r.o. či RAJAN, s.r.o.,“ vyjmenoval portál. Podle vyjádření Otáhala se firmy dostaly do problémů ještě před jeho příchodem.

Neutrácejte za zájezdy, které se pro vás nehodí