Budvar vyhrál další spory o ochranné známky, tentokrát v Itálii

Budvar,pivo,pivovarnictví

Budvar,pivo,pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Pivovar Budějovický Budvar vyhrál v Itálii dva soudní spory o ochranné známky. Jeden spor vedl s českým podnikem konkurenční belgicko-brazilský pivovarnický koncern Anheuser-Busch InBev (ABI) a druhý italský dovozce piv od ABI, firma Birra Peroni Industriale. Budvar vede již více než století spory o značku Budweiser, většinu z nich v posledních letech vyhrál.

V jednom ze dvou sporů v Itálii, který začal již v roce 2002, požadoval ABI prohlášení neplatnosti tří ochranných známek Budějovického Budvaru. Ve druhém sporu z roku 2001 chtěla firma Birra Peroni Industriale také zrušit jednu ochrannou známku Budvaru a žádala i prohlášení nekalé soutěže ze strany Budvaru a náhradu nákladů.

„To by samozřejmě zkomplikovalo prodej piva značky Budweiser Budvar v zemi s velkým obchodním potenciálem,“ uvedla právnička Budějovického Budvaru Helena Votřelová. Podle podniku je Itálie jedním z tradičních odbytišť budvarského piva.

V rozsudcích ve prospěch českobudějovického pivovaru se soudy podle Votřelové odvolávaly na verdikt italského Nejvyššího soudu z roku 2013, který tehdy zakázal ABI používat v Itálii značku Budweiser.

Soudní spory o značku Budweiser trvají podle Budějovického Budvaru již od roku 1907 a zhruba 70 procent z nich vyhrál právě Budějovický Budvar. „V letech 2000 až 2016 bylo definitivně ukončeno 197 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 136 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou,“ sdělil mluvčí pivovaru Petr Samec.