Bývalý šéf TV Prima nastupuje do CME, povede její rumunskou televizi

Aleksander Cesnavicius, nový ředitel PRO TV

Aleksander Cesnavicius, nový ředitel PRO TV

Mediální společnost CME, která v České republice ovládá televizi Nova, jmenovala generálním ředitelem své rumunské stanice Pro TV litevského manažera Aleksandera Cesnaviciuse. Ten v minulosti pracoval pro konkurenční skupinu MTG, když dva roky vedl její tuzemský kanál TV Prima.

Cesnavicius nastupuje do nové funkce od 1. prosince, přičemž přichází z vedení největšího internetového média v Litvě. Před tím působil deset let v televizním byznysu. Pracoval pro zmíněnou skandinávskou skupinu MTG a lucemburskou RTL.

Šéfem TV Prima se stal v roce 2006, kdy vystřídal Martina Dvořáka, a vedl jí až do března 2008. Tehdy jej nahradil Marek Singer. Vedle České republiky pracoval i v nejvyšším managementu televizních stanic v Litvě, Maďarsku a ve Slovinsku.

V čele Pro TV Aleksander Cesnavicius nahradí Anku Budinschi, která v televizi zůstane na pozicích zástupkyně ředitele a programové šéfky.

Ztrátová CME po srpnovém odchodu svého dlouholetého šéfa Adriana Sarbu tak pokračuje v personálních změnách ve vedení svých stanic, které ovládá ve střední a východní Evropě. Nové ředitele mají tuzemská TV Nova i slovenská TV Markíza.

„Cesnavicius bude přímo reportovat Christophu Mainuschovi, jednomu ze dvou generálních ředitelů CME a zároveň generálnímu řediteli skupiny Nova,“ upřesnil server Mediaguru.cz.

Vývoj akcií CME na pražské burze za posledních 5 let:Graf 22. 11. 2013.Graf 22. 11. 2013. | vagaday@mf.cz

Hospodaření silně zadlužené skupiny CME se pohybuje hluboko v červených číslech. Za letošní tři čtvrtletí vykázala nejhorší výsledky za posledních deset let, když zvýšila čistou ztrátu na víc než tři miliardy korun. Firma kvůli tomu začala redukovat své náklady, do konce roku například plánuje propustit až tisícovku lidí.

Planeta ve stavu nouze. Letošní Vánoce na Nově budou chudé