Češi se v kupní síle propadají, jak zjistil výzkum Incoma GfK

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o nakupování...

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o nakupování...

Česká republika se v současnosti nachází na 24. místě z celkového počtu 42 zemí, jak zjistila studie společnosti Incoma GfK. Za námi zůstalo například i Polsko a Maďarsko, předskočilo nás ale naopak Slovensko.

Zatímco do roku 2011 se úroveň kupní síly obyvatel ČR každým rokem mírně navyšovala, tak následující roky je možné pozorovat trend opačný, kdy celkový objem disponibilních finančních prostředků obyvatel a domácností od té doby klesá a v porovnání s celoevropským průměrem jsou průměrné příjmy letos dokonce nižší, než tomu bylo v roce 2010. Průměrný obyvatel České republiky tak má letos k dispozici o zhruba 43% méně finančních prostředků, než průměrný obyvatel Evropy.

Podobně se také změnil trend prohlubování rozdílů v kupní síle jednotlivých sídel a regionů v České republice. Zatímco v předchozích letech bylo možné pozorovat mírné rozevírání pomyslných nůžek v úrovni kupní síly, za poslední dva roky došlo k zastavení tohoto trendu. Praha samozřejmě zůstává jednoznačně nejbohatším městem co do úrovně kupní síly na obyvatele, nicméně její index již druhým rokem poklesl (ze 131,3 % českého průměru v loňském roce na 130,9 %). Některá větší města pak metropoli pomalu dohánějí, nicméně v pětici nejbohatších měst ČR nad 10 tisíc obyvatel nadále figurují pouze města středočeského kraje (Říčany – 124.7, Brandýs nad Labem – 124,6, Čelákovice – 122,2 a s odskokem Benešov – 110,7).

Zjednodušeně lze stále diferenciaci na úrovni kupní síly popsat jako „bohatší západ a chudší východ“, ačkoliv rozdíly již nejsou tak výrazné, jako tomu bylo v předchozích letech. Mezi deseti okresy s nejvyšším indexem kupní síly se umístil jen jeden z Moravy (Brno-město na páté pozici). Naproti tomu mezi deseti okresy s nejnižší kupní silou jich na Moravě leží sedm (ještě v roce 2011 to bylo celých devět okresů). Na pomyslném chvostu žebříčku figurují okresy Bruntál, Svitavy, Karviná, Jeseník a Děčín.