Českou Sberbank jde řídit Vladimír Šolc, přestupuje z Deloitte

Vladimír Šolc, Sberbank

Vladimír Šolc, Sberbank Zdroj: Sberbank

Česká pobočka ruské bankovní skupiny Sberbank bude mít nového šéfa. Na pozici generálního ředitele a předsedy představenstva nastupuje Vladimír Šolc, vyplývá ze sdělení banky, které má E15 k dispozici.

Šolc nahradí ve funkci dosavadního ředitele banky a předsedu představenstva Libora Holuba, který z banky odešel na konci června a ve Volksbank pracoval od roku 2005, z toho pět let v představenstvu a několik let také jako finanční ředitel.

Dvaačtyřicetiletý Šolc má za sebou dlouhou praxi z finanční sféry, naposled pracoval jako partner divize Financial Advisory Services ve společnosti Deloitte.

Ruská jednička Sberbank koupila středo- a východoevropská aktiva rakouské Volksbank před dvěma lety. Na Sberbank CZ se česká Volksbank přejmenovala letos v únoru. Sberbank CZ patří na českém trhu mezi středně velké banky. Loni zvýšila bilanční sumu o deset miliard na 61,3 miliardy korun, zisk jí poklesl o 137 milionů korun na 209 milionů korun.

Vladimír Šolc svoji kariéru zahájil v roce 1995 v pražské pobočce Commerzbank AG. V roce 2000 přešel jako člen představenstva do Credit Suisse First Boston. Pro společnost nejprve působil v Praze a posléze po dobu čtyř let v londýnské City. V roce 2006 se vrátil do České republiky, kde přijal nabídku stát se generálním ředitelem Deutsche Bank AG pro ČR, na této pozici působil následující tři roky. Od roku 2011 pak pracoval ve společnosti Deloitte.

Mateřská Sberbank je největší ruskou bankou, přičemž tamní centrální banka v ní drží nadpoloviční podíl. Obsluhuje přes sto milionů klientů, především v Rusku a bývalém SNS. Vedle nákupu aktiv Volksbank nedávno Sberbank expandovala také do Turecka, kde loni koupila DenizBank.

Letos k prvnímu čtvrtletí banka evidovala aktiva na úrovni 9,2 bilionu korun, kapitál zhruba bilion korun a čistý zisk 53 miliard korun.

„Nabídku vést Sberbank v Česku přijímám jako výzvu, která mi umožní aktivně se podílet na zásadní transformaci této banky na jednoho z lídrů trhu. Společně s mateřskou společností Sberbank Europe chceme ze Sberbank CZ učinit nejen vlajkovou loď banky ve střední Evropě, ale především bankovní instituci, která bude příkladem pro naše konkurenty a spolehlivým i vyhledávaným partnerem pro naše klienty,” uvedl Šolc.

Sberbank má v Česku ambiciózní plány. Zachrání ruský kapitál tuzemské exportéry?

Sberbank nabízí jedno z nejlepších zhodnocení na spořicím účtu