Český rozhlas Plus zahajuje vysílání

Český rozhlas Plus

Český rozhlas Plus

Český rozhlas zahajuje v pátek 1. března v 16:00 vysílání stanice mluveného slova. Se spuštěním novinky Český rozhlas Plus končí vysílání tří dosavadních stanic: ČRo 6, ČRo Rádio Česko a ČRo Leonardo.

Nová celoplošná stanice bude vysílat denně od 16:00 do 24:00 a posluchačům nabídne analytickou publicistiku, komentáře, diskuse i interaktivní pořady. „ČRo Plus bude mít nejdelší zprávy v českém éteru, každou hodinu deset minut. Chceme tak navázat na tradici české redakce BBC a Rádia Česko,“ řekl o nové stanici ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček.

Vysílání nové stanice odstartuje magazín Leonardo, který je poskládán z reportáží, rozhovorů, zpráv z vědy, glos, zajímavostí a kvízů. Na Leonardo naváže každý všední den moderované pásmo rozhovorů, reportáží a komentářů s názvem Den podle… V něm budou v průběhu týdne hodnotit události Libor Dvořák, Ondřej Konrád, Barbora Tachecí, Lída Rakušanová a Petr Šimůnek. Tradičnímu pořadu Názory a argumenty bude předcházet analytická reportáž Zaostřeno.

Od pondělí do pátku v 19:10 přijde na řadu kontaktní pořad o společenských tématech – Radiofórum. Posluchači se do něj mohou zapojit už před vysíláním na webu a sociálních sítích. Radiofórum tak bude vycházet ze zásad dialogu mezi novináři, publikem a odborníky.

Vysílací schéma stanice Český rozhlas Plus: Vysílací schéma stanice Český rozhlas PlusVysílací schéma stanice Český rozhlas Plus

„Vysílání od šestnácti hodin je pouze první fází, už během letošního roku se budeme maximálně snažit dostat ČRo Plus i na VKV. Je nutno změnit zákon, který by umožňoval ČRo čtvrtý celoplošný okruh, pro který by se našly frekvence třeba optimalizací těch stávajících,“ informoval náměstek generálního ředitele pro program a vysílání Jan Menger.

V souvislosti se vznikem stanice Český rozhlas Plus dochází od 1. března k úpravě vysílání Českého rozhlasu Dvojky na středních vlnách. Od tohoto dne je možné poslouchat pořady Dvojky v této platformě jen do 16:00 hodin namísto předchozích 18:00 hodin. Vysílání se pak na střední vlny vrátí opět po půlnoci.

Český rozhlas JazzČeský rozhlas Jazz

Počínaje 1. březnem spouští Český rozhlas vedle ČRo Plus další nový program – Český rozhlas Jazz. Je určený fanouškům jazzové hudby a je historicky první jazzovou stanicí v českém éteru. Bude vysílat v časech od 0:00 do 16:00 v digitálních sítích, na internetu vysílá celodenně.