ČT na Štědrý večer nasazuje Dvanáct měsíčků

Dvanáct měsíčků

Dvanáct měsíčků

Vedení České televize představilo v úterý před polednem schéma vánočního programu. Hlavním tahákem by měly být tři nové pohádky z vlastní tvorby, ale veřejnoprávní televize už tradičně nabídne premiéry i reprízy divácky úspěšných filmů, zábavních pořadů nebo koncertů.

Hlavní vysílací čas Štědrého večera bude patřit premiéře pohádky režiséra Karla Janáka Dvanáct měsíčků. „Nabídku na natáčení této pohádky jsem dostal už před třemi lety, ale kvůli problémům s počasím, konkrétně nedostatku sněhu, se natáčení protáhlo a my na něm nechali kus života. Chtěl jsem udělat pohádku tak, jak se natáčely dřív, třeba v sedmdesátých letech,“ řekl o Dvanácti měsíčcích Karel Janák. Hereckou příležitost v jeho pohádce dostala například Veronika Žilková nebo Roman Vojtek, jednoho z Měsíčků si ve své poslední filmové roli zahrál také Radoslav Brzobohatý.

Hned na Boží hod od 20 hodin poběží další nová pohádka, tentokrát Šťastný smolař režiséra Jiřího Stracha a scenáristy Marka Epsteina. „Náš příběh je o kominíkovi, který se narodí se smůlou v patách,“ představil svůj nový film Jiří Strach. Kromě mladého Filipa Cíla se v pohádce představí Ivan Trojan, Dagmar Havlová, Jiřina Bohdalová nebo Josef Somr.

Šťastný smolařŠťastný smolař

Třetí premiérovou pohádku O pokladech si Česká televize schovává až na 30. prosince. Do příběhu o pokladech a lidech, kteří je hledají, obsadil režisér Vít Karas například Karla Heřmánka, Pavla Lišku, Jana Budaře, Davida Švehlíka nebo Josefa Poláška a Vojtu Dyka.

O pokladechO pokladech

K vrcholům zábavy vánočního programu ČT by měl patřit finálový večer StarDance, který je naplánován na 22. prosince, nebo silvestrovský program, který je pro ČT1 naplánován v klasickém duchu pásma zábavních pořadů. Na obrazovkách ČT1 se před půlnocí objeví například osvědčení Tereza Kostková, Aleš Háma nebo Karel Šíp. Pro ty, které klasika neuspokojí, je připraven alternativní program na ČT2, pro diváky tohoto programu je v nabídce například pořad Na stojáka nebo představení Ivánku, kamaráde. Ve vánočním schématu by mohla zaujmout i nabídka dokumentů – 30. prosince od 22 hodin poběží na ČT2 Váňa, na stejném programu o den dříve od 20 hodin Věra 68.