ČT spouští vysílání stanic v HD, v nové síti bude i Déčko a art

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Česká televize zahájila vysílání stanic ČT1, ČT2 a ČT sport ve vysokém rozlišení HD. V takzvané Regionální síti 7 bude od září vysílat také připravovaný kanál pro děti Déčko a kulturní ČT art. Na spolupráci se dohodla s provozovatelem sítě, společností Progress Digital podnikatele Radima Pařízka.

K využití části Regionální sítě 7 se ČT rozhodla po konzultacích s Českým telekomunikačním úřadem a operátory, a to do doby, než bude známo celkové řešení pozemního vysílání po roce 2015. „Věřím, že diváci tento krok ocení, zvlášť je-li to dva dny před startem Mistrovství světa v ledním hokeji, který díky České televizi budou moci sledovat v té nejvyšší kvalitě zdarma v pozemním vysílání,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Podle údajů televize bude signálem pokryta většina území České republiky, bílá místa ovšem částečně zůstávají na severu Čech a Moravy. Zvolené řešení by mělo podle Fričové platit do roku 2017, kdy už mají být známé výsledky jednání kolem přidělování kmitočtů. „Přijaté řešení vytváří časový prostor pro hledání životaschopné dlouhodobé koncepce terestrického digitálního vysílání v ČR. ČT je připravena tento proces maximálně podpořit a spolupracovat s ČRa, ČTÚ, dalšími orgány státní správy a zainteresovanými subjekty na realizovatelné a provozně i ekonomicky udržitelné koncepci přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2,“ uvedla Fričová. Vysílání podle televize zatím funguje v takzvaném zkušebním provozu.

Regionální síť 7 provozuje společnost Progress Digital. Její společníci jsou podle obchodního rejstříku společnost Radio Čas podnikatele Radima Pařízka a deset procent vlastní Roman Jeřábek. Pařízek, který stojí i za čtvrtým vysílacím multiplexem, je také jednatelem společnosti.

Mohlo by vás také zajímat: