Digitální síť rozhlasu má do roku 2017 pokrýt polovinu populace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Digitální vysílání Českého rozhlasu by v roce 2017 mělo pokrýt až polovinu české populace. Prvním krokem má být spuštění experimentálního vysílání z žižkovského vysílače letos v létě pro zhruba 17 procent obyvatel. Na zasedání Rady ČRo to uvedl ředitel odboru techniky Karel Zýka.

Český rozhlas bude při spouštění digitální sítě postupovat v několika krocích. Experimentální vysílání pokrývající Prahu a část středních Čech potrvá rok. V řádném vysílání od června příštího roku potom postupně přibudou oblasti Brna, Ostravy, Plzně a hlavních dálničních tahů, což bude v roce 2017 znamenat pokrytí 40 až 50 procent populace. Tito posluchači budou moci digitálně poslouchat kompletní nabídku stanic ČRo.

V další fázi rozhlas půjde cestou využívání vytvořené digitální platformy financované ze svých zdrojů, nebo dalšího rozšiřování sítě, které ale již bude vyžadovat politické rozhodnutí. „V tom případě máme připravených našich sedm kroků pro digitální vysílání, které přesně říkají, co by mělo nastat. Jsme připraveni hrát v tomto vůdčí roli a být k dispozici národní koordinační skupině,“ dodal Zýka.

Digitální vysílání má v budoucnu umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos a nové multimediální služby. Podle Zýky připravované experimentální vysílání již posluchačům ukáže skutečné vlastnosti digitálního příjmu, bez výpadků, které se objevují v dosavadních testech jednotlivých operátorů.

Na nedostatek informací a chybějící legislativu v souvislosti s digitalizací poukazují komerční vysílatelé, kteří drží analogové licence do roku 2025. Podle některých je rovněž sporný očekávaný přínos digitálního vysílání pro posluchače.