Drábová zůstane v čele jaderného úřadu, neměla protikandidáta

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová Zdroj: Michael Tomes, E15

Dana Drábová zůstane předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Vláda schválila návrh na její jmenovaní, uvedl na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Vedení státních úřadů vláda znovu vybírá kvůli novému služebnímu zákonu, kandidáty nejdřív doporučí odborná komise. Vedoucí služebního úřadu je jmenován ministry na dobu neurčitou. Drábová byla jedinou uchazečkou. Předsedkyní SÚJB je od listopadu 1999.

Jaderná fyzička Drábová (54) vystudovala obor dozimetrie a aplikace ionizujícího záření na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, kde později získala doktorát z jaderné fyziky. Následně působila v Centru hygieny záření Státního zdravotního ústavu a v Centru radiační monitorovací sítě. Od roku 1996 až do zvolení do čela SÚJB vykonávala funkci ředitelky Státního ústavu radiační ochrany. V roce 2014 získala od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy prvního stupně.

V lednu letošního roku Drábová oznámila, že v říjnových volbách bude za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) jako dvojka kandidátky kandidovat do krajského zastupitelstva ve středních Čechách. Uvedla tehdy, že by chtěla na krajskou úroveň přenést své zkušenosti z komunální politiky, v níž se pohybuje už 18 let. Důvodem podle ní je to, „aby se věci spravovaly nejen shora dolů, ale i zdola nahoru“.

Už v únoru potvrdila vláda na základě služebního zákona ve funkci předsedu Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra a předsedu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Tím zůstal Karel Večeře.

Drábová řídí SÚJB téměř 17 let, patří k nejvýše postaveným ženám
Datum a místo narození: 3. června 1961 v Praze

Vzdělání: České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI), obor dozimetrie a aplikace ionizujícího záření (1985); v roce 2000 získala na FJFI doktorát

Funkce: předsedkyně SÚJB (od 1. listopadu 1999)

Kariéra a funkce: výzkumná pracovnice Centra hygieny záření Státního zdravotního ústavu (od roku 1985), zástupkyně vedoucího Národní referenční laboratoře pro vnitřní kontaminaci, zástupkyně vedoucího Centra radiační monitorovací sítě ČR (1992 až 1995), ředitelka Krizového útvaru SÚJB (1995 až 1996), ředitelka Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO, 1996 až 1999), členka Rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE, 2002 až 2004), předsedkyně Západoevropské asociace jaderných dozorových orgánů (WENRA, 2006 až 2009), členka Rady guvernérů MAAE (2010 až 2012).

Rodina: svobodná, bezdětná

Ostatní:

- Před 17 lety ji v SÚJB čekal „ostrý start“, do čela úřadu nastoupila totiž v době, kdy dodavatelské firmy dokončovaly první blok jaderné elektrárny Temelín. Několik let zpožděná a prodražující se stavba narážela na odpor mnoha tuzemských i zahraničních aktivistů.

- SÚJB vykonává správu a dozor v oblasti využívání jaderné energie. Povoluje také činnost jaderných elektráren a dalších zařízení. SÚJB kromě šesti bloků v Dukovanech a Temelíně kontroluje bezpečné zacházení s radiací i u zhruba osmi tisíc dalších držitelů povolení.

- Před vstupem do EU čelilo Česko pokusům o zpochybnění bezpečnosti v Dukovanech. I zásluhou Drábové a jejích kolegů se podařilo tlak na vynucené odstavení elektrárny ustát.

- Šéfka SÚJB se loni na podzim vyjádřila, že v nepříliš vzdálené budoucnosti budou dostaveny obě české jaderné elektrárny. Podle ní celá Evropa včetně ČR nyní hřeší na to, že ji z hlediska energetiky infrastrukturně zajistily předchozí generace.

- Kromě dohledu nad jadernou bezpečností Drábovou láká také politika, v té komunální se pohybuje už 18 let. Členkou zastupitelstva městečka Pyšely na Benešovsku se stala v roce 1998 jako nezávislá, v současnosti je i místostarostkou (od roku 2010).

- Letos v lednu Drábová oznámila, že v říjnových volbách bude za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) jako dvojka kandidátky kandidovat do krajského zastupitelstva ve středních Čechách.

- Drábovou zajímá i výzkum a akademická sféra. V roce 2006 jí vyšla kniha nazvaná Riziko přesahující hranice, případ Temelín, kterou napsala společně s profesorem Atomového institutu Rakouské univerzity ve Vídni Helmuthem Böckem.

Ocenění: Stříbrná plaketa prezidenta republiky (2011), kterou jí předal Václav Klaus, medaile Za zásluhy (2014) udělená prezidentem Milošem Zemanem.

Zájmy: ráda zahradničí, chodí na procházky do hor nebo poslouchá francouzské šansony, například od Edith Piaf.

Dana Drábová: V Dukovanech by mohl stát čínský reaktor