Economia spustí Aktuálně TV, chystá i další změny

Zpravodajský sál vydavatelství Economia

Zpravodajský sál vydavatelství Economia Zdroj: CTK

Vydavatelství Economia příští pondělí spustí webový projekt Aktuálně TV, který vedle dosavadní internetové televize DV TV nabídne další pořady jako Technews, komentáře autorů vydavatelství nebo videa od externích firem. Uvedl to generální ředitel Roman Latuske. K připravovaným novinkám patří i změna páteční přílohy Hospodářských novin nebo nový speciál týdeníku Respekt.

„Economia vstoupila do oblasti videa prostřednictvím projektu DVTV sice pozdě, ale docela rázně. Chceme vedle DVTV postavit další formáty, které budou fungovat podobně. Rozhodli jsme se proto zastřešit celou videoprodukci jedním vlastním názvem,“ řekl Latuske. Jedním z impulsů byla zkušenost vydavatelství, že čtenáři se kromě náročnějších politických témat rádi podívají i na uvolněnější videa, jakým byl například rozhovor s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem.

DVTV, jejíž moderátorské tváře jsou Martin Veselovský a Daniela Drtinová, tak nadále bude existovat jako jeden pořad v rámci ucelenější nabídky. Ta bude dále zahrnovat například Technews, Komentáře za minutu s příspěvky jednotlivých autorů mediálního domu, Auto Report nebo pořady věnované cestování či zahraničí. „Diskutujeme řadu kooperačních modelů. Chceme začlenit také externí obsah,“ dodal. Videa se budou objevovat v článcích na Aktuálně.cz a IHNED.cz. Jednou z hlavních priorit je přitom posílit příjmy z reklamy, která bude na nová videa navázána.

Příloha dostane lepší papír

Změny chystají i další tituly Economie. Viditelná bude proměna páteční přílohy Hospodářských novin, která bude od počátku března vycházet na kvalitnějším lesklém papíru. Pod názvem EGO do ní přejde rovněž agenda středečního magazínu IN, který tak přestane vycházet. Větší důraz bude Economia klást i na konference a další doprovodné eventy, kterým se zatím daří částečně kompenzovat pokles příjmů z tištěné reklamy.

Další novinkou bude Respekt Speciál, který poprvé vyjde v březnu. „Na trafikách se bude prodávat měsíc a půjde o ucelený stostránkový rozsah na konkrétní téma,“ popsal. Inovovat se budou také webové stránky Respektu, které se nemají stát dalším zpravodajským serverem, ale podpořit současnou komunitu kolem týdeníku.

Placený web zůstane

Economia se letos chystá u všech titulů více zaměřit na předplatitele a posílit prodejní činnost. Vydavatelství naopak neplánuje změnu loni zavedeného modelu zpoplatnění Hospodářských novin na webu.

Po loňském roce, který charakterizovala pokračující transformace včetně začlenění společnosti Centrum Holdings, se má vydavatelství podle Latuskeho dočkat především stabilizace. „Hlavní cíl pro letošní rok je, že chceme být finančně soběstační,“ podotkl s tím, že hlavními kroky je omezení dřívějších desetiprocentních poklesů předplatitelů a naopak lepší růst v digitálních příjmech. „Letos plánujeme viditelně lepší čísla,“ dodal.

Další změny Latuske v nejvyšším managementu, do kterého sám usedl loni v září, neplánuje a tým považuje za kompletní.