Facebook koupí finskou Pryte pro přístup do nerozvinutých oblastí

Aplikace WhatsApp (ilustrační foto)

Aplikace WhatsApp (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Jan Persiel via Flickr

Provozovatel největší internetové sociální sítě Facebook kupuje mladou finskou firmu Pryte. Ta prodává lidem v méně rozvinutých částech světa bez stálého mobilního připojení k internetu krátkodobé přístupy k síti Facebook a dalším konkrétním aplikacím. Facebook v dnešním sdělení finanční podrobnosti dohody neuvedl.

Facebook má především zájem o tým finské firmy, sdělila mluvčí Facebooku Vanessa Chanová. Rok stará firma má necelých 30 zaměstnanců, cenné zkušenosti a navázané vztahy s mobilními operátory zejména na mladých trzích světa, citovala mluvčí agentura Reuters.

Dohoda s Pryte je nejnovějším dokladem snahy Facebooku o připojování lidí v méně rozvinutých a odlehlých oblastech světa. Společnost spolupracuje s mobilními operátory v některých rozvíjejících se zemích a vyvíjí bezpilotní letouny a satelity, které poskytují přístup k internetu a její vlastní síti v odlehlých regionech.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg řekl, že připojení „dalších pěti miliard lidí“ k internetu je jednou z hlavních priorit společnosti do budoucna. Nyní má Facebook po světě zhruba 1,3 miliardy uživatelů.