Fridrich z ČT zasedne v evropském televizním výboru

Milan Fridrich

Milan Fridrich Zdroj: archiv

Česká televize (ČT) získala pozici v Evropské vysílací unii, která zaštiťuje veřejnoprávní média v Evropě. Ředitel programu ČT Milan Fridrich se stal viceprezidentem Eurovision TV Committee, výboru pro strategický rozvoj televizních služeb, který zodpovídá za plánování a rozvoj televizních služeb v Evropě.

K úkolům čtrnáctičlenného výboru, ve kterém nyní poprvé Česká republika získala svého zástupce, patří mimo jiné i prosazování nových mediálních služeb v rámci postupného rozvoje digitalizace, kontrola rozvojového fondu EBU či tvorba strategické koncepce vývoje televize Vize 2020. Ve vedení orgánu zasedne Fridrich vedle prezidenta Glena Killanea z Irska a tří místopředsedů z britské BBC, finské YLE a španělské RTVE.

„Oproti dřívějším letům je dnes Česká televize daleko aktivnější na mezinárodní scéně, zejména na poli evropské mediální legislativy a zavádění aktuálních televizních trendů do vysílání. Díky zastoupení ve vedení výboru nyní budeme mít navíc možnost usilovat o další mezinárodní koprodukce či jiné formy financování programových formátů,“ pochvaluje si Fridrich.

Už v prosinci loňského roku se stal generální ředitel ČT Petr Dvořák členem výkonného výboru Evropské vysílací unie. V nejvyšším vedení EBU se tehdy Česká televize objevila poprvé po šestnácti letech.

K Evropské vysílací unii jsou přidruženy desítky zemí z celého světa, v tuto chvíli čítá 73 aktivních členů z 56 zemí.