Hikelová povede komunikaci EGAP

Peter Duhan, Hana Hikelová

Peter Duhan, Hana Hikelová Zdroj: ctk

Někdejší ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová nově povede odbor komunikace ve státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Podle generálního ředitele společnosti Jana Procházky bude mít na starost vnější a vnitřní komunikaci firmy.

Hikelová pracovala v Českém rozhlase do loňského ledna. V létě 2011 se s Peterem Duhanem neúspěšně utkala o místo generálního ředitele ČRo. Jako šéfka zpravodajských stanic skončila k 31. lednu 2012, kdy byla její pozice zrušena pro nadbytečnost, ale důvodem jejího odchodu byly zřejmě rozpory s Peterem Duhanem. Loni v létě se Hana Hikelová stala členkou Rady České tiskové kanceláře.

EGAP je ovládán čtyřmi ministerstvy, každé vlastní čtvrtinu akcií. V dosud rekordním roce 2010 EGAP pojistil český export v hodnotě více než 67 miliard korun. Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí.