Lidové noviny táhnou Mafru dolů

Již delší dobu se spekuluje o prodeji Lidových novin, nebo o jejich přechodu na týdenní periodicitu.

Již delší dobu se spekuluje o prodeji Lidových novin, nebo o jejich přechodu na týdenní periodicitu.

Lidové noviny, nejstarší český deník, se dlouhodobě pohybují ve ztrátě. Podle informací deníku E15 činí za loňský rok 30 milionů korun. Od loňska byly Lidové noviny zcela začleněny do struktury německého vydavatelství Mafra, které vedle LN vydává také Dnes, Metro či iDnes.cz. Výsledek LN se negativně podepíše na hospodaření celé vydavatelské skupiny, jejíž zisk za rok 2011 se má pohybovat pod hranicí 100 milionů korun. V roce 2010 měla Mafra zisk 130 milionů korun.

Lidovým novinám v posledních dvou letech výrazně klesl prodaný náklad. V listopadu 2011 činil podle údajů ABC 40 tisíc kusů, což je nejméně ze všech deníků. Ve všedních dnech se prodej LN pohybuje jen lehce nad hranicí 30 tisíc kusů. V roce 2008, před příchodem současného výkonného ředitele LN Dalibora Balšínka, byl přitom náklad listu ještě 70 tisíc kusů. LN navíc od roku 2009 nemají oficiálně jmenovaného šéfredaktora.

Již delší dobu se spekuluje o prodeji Lidových novin, nebo o jejich přechodu na týdenní periodicitu. Na tiskovém trhu se objevily informace, že vydavatel LN zapsal na PNS od ledna 2012 tento titul jak v denní tak v týdenní periodicitě, ale nakonec se rozhodl zachovat jeho denní vydávání.

Lidové noviny nejsou jediným ztrátovým titulem Mafry. Deník Metro skončil v roce 2010 mínus 20 milionů korun a Mafra Media (provozovatel stanic Expresradio, Classic a televize Óčko) se ztrátou 8 milionů. Mafra na konci loňského roku jednala o prodeji Óčka skupině Lagardere, která v Česku provozuje Frekvenci 1 a Evropu 2.

Vlajková loď skupiny Mafra, deník Dnes, se také potýká s poklesem prodaného nákladu. Loni v listopadu činil 220 tisíc kusů. V roce 2010 byl průměr 240 tisíc kusů a například v roce 2007 to bylo 302 tisíc kusů.