Mach žádá odškodnění, část jeho spisu se prý ztratila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Někdejší šéf fotbalového klubu AC Sparta Praha Petr Mach podal žalobu na ministerstvo spravedlnosti, ve které žádá o náhradu ve výši 3,5 milionu dolarů (s úroky až 100 milionů korun), protože Česko podle něj nevydalo švýcarským žalobcům všechny dokumenty z jeho spisu. U Obvodního soudu pro Prahu 2 údajně část dokumentů chybí, další část je prý zfalšovaná. Ve Švýcarsku Mach inicioval vyšetřování vytunelování svých účtů v bankách UBS a Credit Suisse.

Hledané dokumenty mají podle Macha dokazovat neoprávněné výběry a manipulaci s Machovým účtem v letech 1996 a 1998 v bance UBS a později v Credit Suisse v řádu milionů dolarů, uvedly Lidové noviny. Na tyto operace navazovaly machinace na jeho účtech v letech 2001 až 2003, kdy byl ve vězení, tvrdí Mach. V souvislosti s pří o dokumenty skončil podle deníku na ministerstvu úředník Pavel Bednařík.

Mach věří, že jeho účty někdo využil k praní peněz z privatizací velkých českých podniků. Případ vyšetřuje od roku 2011 prokuratura v Curychu. O vydání dokumentů žalobci požádali v rámci institutu mezinárodní právní pomoci.

Mach u českých soudů nepochodil s žádostí o náhradu kvůli údajným škodám způsobeným nezákonným trestním stíháním z konce 90. let ve výši půl miliardy korun. Loni jeho stížnost odmítl Ústavní soud. Ve stížnosti poukazoval na porušení svých základních práv, zejména práva na spravedlivý proces. ÚS ale nenašel důvod k zásahu.

Mach se do problémů dostal v druhé polovině 90. let. V lednu 1998 jej policisté kvůli koupi luxusního vozu BMW v Německu obvinili z celního úniku a pojišťovacího podvodu. Nakonec jej odsoudili za krácení daní a cla k pěti letům vězení a pokutě 300 tisíc korun. Z věznice se dostal po odpykání poloviny trestu. V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2008 definitivně osvobodil.

Sparta, ODS, kriminál a kniha

Mach jde do protiútoku

Kontroverzní podnikatel Petr Mach: Mám zákaz podnikat, ale stejně rozjedu byznys